dinsdag 17 september 2019

Wie bedacht Andere Tijden? Gerda Jansen

Ad van Liempt heeft zichzelf de rol toebedeeld als geestelijk vader van het tv-programma Ander Tijden. Nu kennen we Van Liempt inmiddels als de man die alles wat niet van hem is en kwaliteit heeft naar zich toetrekt. Het meest recente voorbeeld is een biografie over Gemmeker, ook hiervan beweerde hij dat het hem verbaasde dat er nog geen biografie was. De werkelijkheid is dat er al minstens twee kwalitatief uitstekende biografieën waren.

Van Liempt staat bekend als de geestelijke vader van Andere Tijden. Ook dat is onzin. Een tv-programma over geschiedenis is bedacht door, ik citeer onderzoeksjournalist Bart Droog

Historicus en programmamaker Gerda Jansen Hendriks. Al in 1992 stelde ze een eerste plan op voor een vast Nederlands tv- programma over geschiedenis. Ze refereerde daarbij aan soort- gelijke programma's in Duitsland (Damals, ZDF) en Engeland (Timewatch, BBC).

Jansen heeft daarvoor ook een plan geschreven en de NPS bleek er belangstelling voor te hebben. U kunt het allemaal lezen In het magazine van Bart Droog.