dinsdag 10 september 2019

Zal de RUG het proefschrift van Van Liempt terugtrekken?

Ik vermoed van niet. Dat er plagiaat is, ligt al wel vast. Er zijn voldoende externe deskundigen die dat oordeel geveld hebben. Ik wijs bijvoorbeeld op kritische kanttekeningen van de hoogleraren Lodewijk Brunt en Rudolf Dekker.

Maar aan het inleveren van een doctorstitel hangt een prijskaartje van een ton. En de deurwaarder staat toch al in Groningen paraat. De inspectie noemt de promotiesubsidie een perverse prikkel en dat is het ook. Daar moeten we vanaf.

Het College van Bestuur zal er ongetwijfeld voor kiezen om van de promovendus een rectificatie te eisen en de promotor zal nooit meer een dissertatie mogen begeleiden. Beiden zullen een officiƫle berisping krijgen.

Van Liempt zal dus zijn bronnen alsnog moeten prijsgeven. Maar zijn doctorstitel mogen behouden. Het CvB zal de schade voor de universiteit niet nog groter maken door het proefschrift alsnog in zijn geheel af te keuren. Er is op deze manier geen sprake van een doofpot en de RUG kan een ton promotiesubsidie behouden. Universiteiten hebben al eerder deze strategie gevoerd bij plagiaatkwesties. De facto betekent deze strategie natuurlijk wel dat de dissertatie onvoldoende is. Maar dat oordeel wordt niet officieel uitgesproken.