zondag 8 september 2019

Wie is toch die Professor Hans Renders?

Professorandus zou W.F. Hermans hem noemen. Renders is de man die als promotor vergat te checken of Ad van Liempt niet voor de zoveelste keer leentjebuur had gespeeld, nu voor zijn promotie. Deze Renders had het kunnen weten. Er was al veel naar buiten gebracht in de media.
Van Liempt zegt zich namelijk te verbazen dat er geen biografie was over Gemmeker de hofleverancier van Auschwitz. Maar er waren al drie boeken verschenen bijvoorbeeld van de eminente maar te vroeg overleden Nanda van der Zee. Lotte Bergen - die God zij geloofd in Leiden studeerde en in niet Groningen - protesteerde ook in NRC maar die redactie weigerde haar commentaar omdat die sterk bevriend is met de promovendus zoals Frits Barend en ik merkten bij onze kritiek op het plagiaat door van Liempt. NRC wilde het niet.
Professor Renders vergat nog meer, namelijk de promovendus er op te wijzen dat een dissertatie op zijn minst een vraagstelling en een conclusie nodig heeft. Hij had al bij aanvang moeten checken welke bijdrage dit proefschrift zou leveren aan de wetenschap. Renders is in gebreke gebleven. De promotie van Van Liempt was ouwe jongens krentenbrood. Circus Renders.

Wie is Renders? Of liever Wat is hij? Lui? Gewetenloos? Slaapkop? Nepotist? Of alles bij elkaar? Renders schrijft voornamelijk recensies. Mensen de maat nemen terwijl jezelf in gebreke blijft? Hilarisch. Schijnt allemaal te kunnen in Groningen. Onder professoren. Deze man is een schande voor zijn vak. Hij trekt de RUG naar het niveau van een landelijke hogeschool. Johannes Renders .... de kleine Johannes...  Hermans ligt te schateren in zijn graf.