maandag 21 september 2020

Waarom trouwde Alma met Gustav?

Volgens sommigen wilde Alma schitteren door anderen kleiner te maken. Maar veel schitteren deed Alma niet tijdens haar eerste huwelijk. Ze zat gekooid als vogel bij de kinderen. Bezoek kwam er nooit, en ze ging zelden uit. Was het dan toch liefde?

Nee ik denk het niet. Het was van haar kant een verstandshuwelijk. In hogere kringen waren dit soort huwelijken in 1900 nog vrij normaal. Liefde was voor de lagere klasse. Gustav Mahler was de grote prijs die Alma kon binnenhalen, de directeur van de Opera. Gustav legde zijn van zijn kant de eisen ook in een brief van 32 kantjes op tafel. Ze mocht vooral geen composities meer maken, Gustav dulde geen concurrentie thuis. Alma ging akkoord met alle eisen. Haar ouders stemden ook eindelijk in met dit huwelijk. Hij had de juiste status.

Het huwelijk leidde tot diepe depressies bij Alma. Op aanraden van haar moeder nam ze een minnaar. Ook dat was in de kringen van Alma vrij gewoon. Ook haar moeder versleet minnaars en had een ‘onecht’ kind. De minnaar was de jonge architect Walter Gropius. Een jonge man die toen nog een onbekende architect was. Alma’s maakte gebruik van haar grootste talent: haar intuïtie.

Alma was antisemiet. Toch trouwde ze twee keer met een Joodse man. Het was biologisch antisemitisme op basis van de toen gangbare rassenleer. Het Joodse of semitische ras was volgens Alma inferieur aan het Arische ras. Overigens volgde iedereen in die tijd de indeling in mensenrassen op grond van uiterlijke kenmerken. Ook de Joden.