woensdag 3 augustus 2022

Heeft Jezus bestaan?

 Het antwoord is eenvoudig Ja. Er zijn nogal wat geschriften over hem en ook geschriften van tegenstanders. Al 20 jaar na zijn dood verschenen de brieven van Paulus. We weten meer over Jezus dan over menig andere historische figuur. 

Belangrijker is wat hij zei. Zijn ideeën zijn revolutionair. Slechts twee jaar liep hij door het oude Israel, niemand heeft in zo’n korte tijd zoveel verstandigs gezegd: heb uw naaste lief als uzelf. Jezus was de eerste profeet die onder uw naaste ‘iedereen’ verstond. Dus niet alleen uw eigen volk. Ook bijvoorbeeld de samaritanen en Romeinen. Heb ook uw vijand lief omdat dat de enige manier is om uit het kwaad te komen. Radicaal pacifisme. En tenslotte was voor Jezus iedereen gelijk, man vrouw, slaaf meester. Dat zijn opvattingen die zeer revolutionair waren en nog zijn. Geen andere man of vrouw heeft in zo’n kort tijdsbestek zoveel revolutionaire uitspraken gedaan.

Let wel ik heb het hier over de humanist Jezus. Nog niet over god of zoon van god. Na Jezus is er binnen monotheïstische wereld geen profeet meer geweest van zijn kaliber. Mohammed? Heeft vrijwel niets van de opvattingen van Jezus begrepen Hij voerde permanent oorlog, liet overwonnenen tot slaaf maken. Liet krijgsgevangen Joden onthoofden. Mohammed was een eenvoudige man met rechtlijnige opvattingen. De eenvoud is ongetwijfeld het succes van de islam. Maar we komen er niet mee vooruit. 

Heb uw vijand lief zei Jezus. Dat is ook ongelooflijk ingewikkeld. Een vijand lief hebben die je afvoert naar Auschwitz. Dat is bijna ondenkbaar. De logica is natuurlijk wel dat het kwaad bestaat bij de gratie van een vijand. Er zijn slachtoffers geweest die in staat waren te vergeven. Voor mij hoeft dat niet. Het kwaad was te groot. Maar misschien moet je het op persoonlijke schaal beoordelen.