woensdag 14 juni 2023

Nog zo’n profeet

 Er zijn vele mensen geweest die ‘visioenen’ hadden van goden en engelen. Mohammed is de bekendste. Maar Joseph Smith mag er ook zijn. Hij werd profeet van de mormonen.

Het verhaal gaat dat Smith niet wist tot welke kerk hij moest toetreden. Daarop werd hij in 1820 bezocht door God, Jezus en engelen. Volgens zijn bezoekers was geen enkele kerk de juiste. Hij had ook auditieve visioenen in de vorm van geluiden. Hij hield het visioen 12 jaar voor zichzelf. Daarna publiceerde hij erover. 

Net als Mohammed had hij een eigen religieus boek. Volgens een van de engelen lag er op koper geschreven oude tekst in Cumora. Smith vertaalde ze en deze vertaling werd het boek der mormonen. Het wijkt op punten af van de bijbel. Smith hield in tegenstelling tot Mohammed wel vast aan een goddelijke drie-eenheid.

De abefaamde Nederlandse theoloog Christiaan Snouck Hurgronje omschreef mormoonse leer als cryptomohammedanisme. Smith vergeleek zichzelf ook met Mohammed. De vergelijking wordt met gote regelmaat gemaakt.