zondag 25 augustus 2024

Gerrie Strik en 5ARD bij Khelif

 Volgens Elseviers Weekblad zou Khelif - nu wordt het technisch -  5 alpha reductase deficiëntie hebben. Een gen-aandoening die alleen bij mannen voorkomt. Dat kun je meteen afschieten, want ze zou dan geen toegang krijgen tot de competitie na een gendertest. Meestal hebben deze mannen een micropenis of plassen mannen als meisjes (hypospadie). Khelif zou dan uitsluitend XY chromosomen hebben. Dan kom je niet in de ring. Dan heb je normale testosteronwaarden dus zes keer zo hoog als gemiddeld bij vrouwen (12 tegenover 2 nanomol). Khelif’s testresultaten uitgevoerd in opdracht van de universiteit van Bordeaux - waar de trainer van Khelif promoveert - geven aan dat er problemen zijn met haar chromosomen, dus niet dat het een genprobleem is zoals bij 5ARD (magazine Le Point). 

In vrijwel alle DSD gevallen in sport gaat het om een mozaïek van XX en XY chromosomen. Na foutjes in de eerste celdeling krijg je cellen enerzijds met XX anderzijds XY. Je komt als meisje ter wereld omdat er te weinig Y chromosomen in je gonaden zitten om volledig tot man te ontwikkelen. Het blijft dan bij kleine onvruchtbare inwendige testikels die net iets meer testosteron afgeven, de helft van de gemiddelde normale waarde bij mannen (6 nanomol t.o 12 nanomol). Net iets meer dan de gemiddelde waarde bij vrouwen. 

5ARD is een miskleun. Er zijn vrijwel zeker XX chromosomen in het spel. Dat is de enige garantie om door de IOC keuring te komen. En ja natuurlijk geeft het IOC om eerlijkheid. Ze laten zeker geen genetische mannen toe.*

De testresultaten van de internationale boks associatie zijn niet overgenomen. Deze bond wordt niet door het IOC erkend, alleen door Rusland. Het IOC heeft uitgesproken dat Khelif een vrouw is. 

Lees Gerrie Strik

* Er zijn in de geschiedenis wel enkele hardloopsters en zwemsters geweest met ongevoeligheid voor testosteron. Een XY sporter die ook als meisje geboren is. Maar of je bokser kunt worden als testosteron niks met je doet, betwijfel ik. Een krachtsport bij uitstek. Deze aandoening heet CAIS. Dat zijn de enige XY-vrouwen die zonder problemen sinds de jaren 90 toegang hebben tot de Spelen.