zaterdag 12 oktober 2024

De aarde is plat

 De een na de andere pseudowetenschappelijke reel verschijnt op social media over de platte aarde. Ik zag zelfs een reel voorbijkomen waarin werd gesteld dat de maan zelf licht afgeeft. Deed me denken aan kleuterfantasie dat er een lichtje in de maan zit. 

Het is niet alleen zo dat flat earthers erg actief zijn, zelfs 1 op de 10 Amerikanen gelooft dat de aarde plat is. Zij zijn het geloof in de wetenschap kwijtgeraakt (maar rennen wel naar de dokter als ze ziek zijn). Wie zijn deze mensen?

Het gaat vooral om millennials en natuurlijk Trump stemmers. Trump is namelijk de man die samenzweringstheorieën heeft uitgevent. Vooral over de verkiezingsuitslag die vervalst is. Maar ook over Covid 19. Dat blijkt uit onderzoek: 10 % van de Amerikanen gelooft dat er nooit een mens op de maan was en dat de aarde plat is. Deze malloten konden worden gekoppeld aan leeftijd en politieke voorkeur. 

Argumenten? Je kunt de curve van de aarde op zee helemaal niet zien; we vliegen niet over de zuidpool om dat “de pool geen continent is maar een ijsmuur rond de platte schijf.” Er wordt overigens wel degelijk zij het sporadisch over de zuidpool gevlogen. 

De mensheid gaat er niet op vooruit nu de wetenschap een enorme vlucht heeft genomen. Hoe meer kennis we genereren hoe groter het aandeel twijfelaars en critici wordt. Het vergroten van de kennis speelt tegelijkertijd een rol in complottheorieën. Nu we in staat zijn nanochips te maken, worden ze vast ook met het coronavaccin ingespoten om ons allemaal te kunnen volgen. De moderne paradox.