woensdag 31 augustus 2016
In 1992 dreigde een Afrikaanse boycot tegen de olympische roeiwedstrijden op het meer van Banyoles. Banyoles ligt in Catalonië, op een kilometer of honderd van de Olympische locatie in Barcelona. Catalonië is relatief autonoom en nationalistisch.
Vanwaar die dreigende boycot? In het Museum Darder stond El Negro, een opgezette bosjesman. El Negro was begin 19e-eeuw vlak na zijn begrafenis door een Franse handelaar uit zijn graf geroofd en opgezet door de dierenarts Darder. Na enige omzwervingen door Europa wed El Negro geschonken aan de Spaanse stad Banyoles. El Negro stond in het museum onder een grote glazen stolp en moest omdat hij verbleekte met schoensmeer zwart gehouden worden.
Een arts genaamd Alphonce Arcelin oordeelde dat een opgezette neger een vorm van racisme was en dat er een eind moest komen aan zijn tentoonstelling. Hij mobiliseerde veel grote mensen, kreeg de Martin Luther King Award en een delegatie Afrikaanse roeiers die dus dreigden weg te blijven zolang El Negro in zijn kaasstolp stond. Een lastige situatie want het IOC had geen enkel gezag over El Negro en de plaatselijke bevolking weigerde 'hun' neger op te geven. El Negro werd symbool van de onafhankelijkheid van Catalonië. Het IOC zat met de handen in het haar.
De al genoemde arts Arcelin dreigde Afrikaanse landen te verenigen in een boycot van de roeiwedstrijden. De strijd liep hoog op, en vele duizenden mensen wilden nog snel de neger van Banyoles zien. De stedelingen hielden demonstraties en droegen protestshirts. 90% van de inwoners van Banyoles wilden van geen wijken weten. Jordi Pujol, president van Catalonië, stelde voor om El Negro niet tentoon te stellen tijdens de spelen en de inwoners gingen morrend accoord. Een boycot was afgewend.
Arcelin zette na de spelen zijn strijd voort en de botten van El Negro zijn ten slotte begraven in Zuid Afrika.
dinsdag 30 augustus 2016
Ultrabright Clinic
Ik ben er ingetrapt. Een proefpakket besteld ultrabright Clinic. Natuurlijk niet gezien dat het om een product gaat dat je al binnen een week moest terugsturen als je het niet wilde. Ik dacht 'een proefpakket is een proefpakket' maar nee betalen moest ik 60 euro. Pas op zou ik zeggen.
De ratten van ultrabright hebben de betaling uitbesteed aan een financieel bedrijf zodat ze zelf verschoond blijven van de klachten. Ik ben niet de enige die klachten heeft.
maandag 29 augustus 2016
zaterdag 27 augustus 2016
Lul met vingers
Geweldig dit nieuws. Een onvolprezen weldoener is klemgereden door de voedsel autoriteit. Hij verkoopt vlees aan minderbedeelden. Ik bedoel dan heb je eindelijk de kans een gezonde vegetariër te worden komt er weer zo'n lul met kip in zijn clootje langs.
vrijdag 26 augustus 2016
Avontuur
Rik van de Westelaken vindt het tijd voor een nieuw avontuur. Sacha de Boer komt terug: tijd voor een oude uitdaging.
woensdag 24 augustus 2016
Hyperandrogeen. Hoe nu verder?
Het hoogste sporttribunaal het CAS heeft verschillende uitspraken gedaan in de zaak die hardloopster Dutee Chand had aangespannen. Zij weigerde rond de spelen van 2012 het testosteronniveau te verlagen. Twee uitspraken van het CAS zijn het belangrijkst:
- De maatregel om het testosteronniveau omlaag te brengen is discriminerend. Het geldt alleen voor vrouwen en niet voor mannen met een hoge T-waarde. Het IOC heeft per slot van rekening discriminatie uitdrukkelijk afgewezen in hun olympisch Charter.
- De maatregel om De T-waarde omlaag te brengen omdat loopsters er oneerlijk voordeel van hebben is niet wetenschappelijk onderbouwd. De onderzoeken die er zijn spreken elkaar tegen.
De maatregelen zijn daarom voor twee jaar opgeschort. Het IOC heeft tot 2017 de kans haar beleid te funderen.
Wat nu? Je zou natuurlijk een groot doubleblind onderzoek kunnen opzetten om aan te willen tonen dat testosteron de prestatie significant verbetert. Niet gemakkelijk.
De eerste uitspraak is behoorlijk lastig. Om discriminatie tegen te gaan zou je ook mannen met hoge T-waardes moeten verplichten een hormoonkuur te doen. Dat zie ik niet gebeuren. Dan kun je natuurlijk het begrip discriminatie uit je charter halen. Dan laat je de beer los.
Kortom het is een patstelling en geen van de partijen lijkt nu al weer een jaar na de uitspraak te bewegen. Dat zou uiteindelijk betekenen dat de hyperandrogene vrouwen in de competitie blijven zonder hormoonkuur. Zoals het 't geval was bij de Spelen van Rio. Caster Semnya kon 'puur natuur' lopen.
En nu gaan ook de transgenders zich roeren. Ook zij kunnen claimen dat een hormoonkuur niet verplicht kan worden gesteld. Het zijn nu vooral de transgenderspecialisten in de sportbonden die steigeren. Heel hun bouwwerk onderuit gehaald. Ze zijn woedend op de hyperandrogene vrouwen. Dat is op zichzelf al lachwekkend.
Loservlucht woord van het jaar 2016
Dat ligt nu al vast. Alle sporters die naast de medailles grepen moesten per direct het vliegtuig nemen naar luchthaven Kloten. Van daaruit moesten ze met een briefje van tien euro terug zien te komen naar Nederland. Er er zat ook een mol tussen.
Maurits Hendriks ontkent het ten stelligste. Volgens hem zijn de vluchten in Siberië geland. De losers zijn nog spoorloos.
Maurits Hendriks is een megalul
Op de Paralympics zijn gelukkig geen losersvluchten. Dat is goed want het spoort niet met de Olympische gedachte. NOC baasje Maurits Hendriks - ik ben teleurgesteld in het aantal medailles - is de bedenker van de losersvluchten. Idioot want je doet mee, je doet je best en dan mag je niet naar de slotceremonie. Maurits moet zo snel mogelijk gedumpt worden. Het is een slechte man.
Maar kennelijk steunt NOC hem. Ik krijg de indruk dat de Nederlandse topsport verziekt is door strebers. Goud is het enige dat nog telt. Is de topsport een bedrijf geworden van managers met targets waarop ze worden afgerekend? Bah!
Met Maurits Hendriks zijn we weer terug in je jaren 50 en daarvoor, toen autoritaire bestuurders Als Pim Mulier, Jan Blankers en Avery Brundage de dienst uitmaakten. Dat was toch niet waar we naar terug wilden. Het is helaas werkelijkheid geworden.
dinsdag 23 augustus 2016
Caster Semenya komt naar Belgie
Ze zal op de Memorial Van Damme de 400 meter lopen. Ze is Afrikaans kampioen op de volle ronde. Ze is niet onomstreden
Net als Foekje Dillema is Semenya hyperandrogeen. Dat wil zeggen dat ze een hoog testosteronniveau in haar bloed heeft. Ze zit in de mannelijke range (meer dan 10 nanomol/liter). Dat kun je afleiden uit het feit dat ze in 2012 verplicht was iets aan die waardes te doen. Dat gold alleen voor vrouwen die in de mannelijke range zaten van 10 nanomol en hoger.
Die regel is voor twee jaar opgeschort tot verdriet van de concurrentie en het IOC. Het IOC heeft het volledig aan zichzelf te danken. 80 jaar lang vrouwen geschorst zonder wetenschappelijke onderbouwing. Dat was heel dom.
Foekje Dillema was ook hyperandrogeen
Nu we het verhaal van Caster Semenya kennen is het goed te weten dat Dillema en Semenya met hetzelfde probleem opgescheept zaten: veel lichaamseigen testosteron. Dat heet in vaktermen hyperandrogeen (androgeen betekent mannelijk hormoon). Het is geen ziekte, maar veroorzaakt wel lastige problemen, zoals baardgroei en lage stem. Je bent bovendien onvruchtbaar.
De overdaad aan testosteron (androgeen) wordt veroorzaakt door inwendige testikels als gevolg van een Y-chromosoom. Dat chromosoom codeert namelijk voor testikels bij een foetus. Deze vrouwen zijn geen man en ook niet geworden omdat er ook sprake is van meerdere x-chromosomen. Twee keer X en één keer Y. Daardoor is hun geslachtontwikkeling verstoord. Geen baarmoeder en eierstokken, wel inwendige testikels. Ze zijn interseks, ze bewegen zich tussen de uitersten man en vrouw.
Caster Semenya is alleen geliefd in Zuid-Afrika. Zou Dillema nu aan de start staan zou ze ook kunnen rekenen op hoon. Dat was in 1950 zo en is in 2016 niet anders. Iedereen heeft recht op sport volgens het IOC, maar dat recht wordt overruled door het principe van fair play. Semenya en Dillema zouden oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van andere vrouwen.
maandag 22 augustus 2016
Semenya hyperandrogeen
Dat wil zeggen dat ze veel lichaamseigen testosteron aanmaakt. Ze heeft inwendige testikels ipv eierstokken. Volgens bronnen zou ze drie keer zoveel testosteron per nanomoll/liter aanmaken dan vrouwen gemiddeld. Dat kan niet kloppen.
Het gemiddelde bij vrouwen is 2 nanomol/liter. Semenya zou dan op 6 nanomol/liter zitten. Dat is nog ruim onder de onderwaarde bij mannen. Die is 10 nanomol/liter. Dat is ook de bovengrens van het IOC. Vrouwen die boven deze grens van 10 nanomol/liter zitten moeten het Te-waarde naar beneden brengen. Aangezien Caster bij deze groep hoort en verplicht werd haar Te-waarde te verlagen moet ze dus in de mannelijke range zitten, boven de 10. Anders zou ze zonder hormoonkuur hebben mogen sporten in 2012 toen deze regel gold. Ze won toen zilver, verloor van een gedrogeerde Russin.
Het is duidelijk dat Semenya nu de regels zijn opgeschort een Te-waarde heeft die in de mannelijke range zit. Maar het is nog altijd lichaamseigen testosteron. Ze bedriegt niemand.
Opa Dribbel
Mijn eerste herinnering is dat ik lachend achter de bank lag omdat opa belde. Mijn zusje zei 'opa Dribbel'. Ik dacht dat mijn opa een unieke naam had. Tot vandaag, want ik zie dat in die periode een boekje is uitgegeven bij Van der Meulen beschuit. Een boekje over Opa Dribbel, met plaatjes uiteraard. Opa Dribbel was een bestaande opa in een kinder avonturenboekjes.
zondag 21 augustus 2016
zaterdag 20 augustus 2016
Semenya in de pers
Het hoogste sporttribunaal heeft de regelgeving van het IOC stilgelegd voor een periode van twee jaar. Dat heeft het IOC vooral aan zichzelf te danken. Ze hebben immers 80 jaar lang vrouwen uit de competitie gehaald zonder wetenschappelijke grond. Deze vrouwen hadden op zijn minst recht op een argument dat ook echt is aangetoond, namelij dat vrouwen met een hoge testosteronspiegel daardoor harder lopen.
vrijdag 19 augustus 2016
Utrecht en die verdomde Dafne Schippersbrug
Dafne heeft zich van haar onaangenaamste kant laten zien. Ze kan niet verliezen. Smijt met haar spikes zoals Bert Veldkamp ooit zijn schaatsen over de baan slindgerde. Ze ging voor goud, en dat is niet verstandig, want dan kan het nooit meevallen. In Utrecht dachten ze ook een gouden naam te hebben voor hun fietsbrug over een kanaal. Het moet de Dafne Schippersbrug worden. De gemeente kan niet meer terug. Later vraagt iedereen zich af wie dat ook alweer was. Weet jij nog wie Puck van Duyne-Brouwer was? Ik heb mijn hond naar haar vernoemd.
Ze zeggen dat ik geen meid ben
Als ik de artikelen lees over bijvoorbeeld Caster Semenya is het duidelijk dat het aan kennis en empathie ontbreekt voor vrouwen die anders in elkaar zitten dan de standaard. Interseksen zo lijkt het behoor je nog steeds uit te sluiten van competitie. Terwijl deze atleten net zovelen recht hebben op deelname aan sport als jij en ik.
Daarom ga ik een boek schrijven met biografieën van atleten die uit de competitie zijn gehaald vanwege hun seksuele ontwikkeling. Het is een noodzakelijk boek.
donderdag 18 augustus 2016
Dagblad Touw door de bocht over Caster Semenya
En dan denk je dat de affaire Foekje Dillema alweer lang achter ons ligt. Nee dan Trouw vandaag:
Dillema had een Y-chromosoom
Nog steeds snappen veel journalisten niet wat er nu precies aan de hand was met Foekje Dillema. Historiek.net gaat ook weer kort door de bocht. Het is in twee zinnen uit te leggen:
Dillema weigerde te gaan naar een verplichte geslachtstest. Dat is begrijpelijk want na haar dood werd een Y-chromosoom aangetoond in haar DNA.
De waarde van een gouden medaille
Voor de winnaar of verliezer is een gouden medaille van onschatbare waarde. Voor de verzamelaar is zo'n medaille veel meer waard dan de waarde van het materiaal. De juwelier Karus Chains maakte een berekening op basis van de eisen die het IOC eraan stelt.
De medaille is voornamelijk van zilver, met een minimum van 92,5%. Er moet 6 gram goud in zijn verwerkt. De medaille is minimaal 60 mm in doorsnee en 3 mm dik.
Op basis van de huidige prijzen voor zilver en goud komt de juwelier op een bedrag van ongeveer 500 dollar en dat is 445 euro.
woensdag 17 augustus 2016
Nogmaals Semenya
Verschillende kranten weten al weer te melden hoe oneerlijk het is dat Caster Semenya meedoet op de 800 meter. Er is niets aan de stemming veranderd sinds Dillema.
Verheugd delen journalisten mee dat ze wel drie keer zoveel testosteron aanmaakt als andere vrouwen. Dat is zo lachwekkend, want dat zit ze nog niet eens op de helft van de onderwaarde bij mannen zit. Dat testosteronniveau van 6 nanomol per liter gaat nergens over. Er zijn vrouwen die via hun eierstokken al meer aanmaken.
Bovendien, als Semenya behandeld is - en dat moet wel want ze is in de tijd van testosteronbepalingen weer toegelaten - dan maakt ze nu zelfs minder testoteron aan want ze heeft geen eierstokken. Wat mij betreft mag ze testosteron bij spuiten om op niveau van de concurrentie te komen.
De ophef is bovendien niet terecht omdat zij in 2012 toegelaten werd in de competitie van de Olympisch Spelen. De regels waren toen dat vrouwen minder dan 10 nanomol/liter testosteron moesten hebben. Ze voldeed daar dus aan.
dinsdag 16 augustus 2016
maandag 15 augustus 2016
Ik ga voor zilver
Dat is veel verstandiger om te zeggen. Kan het altijd nog meevallen. Jee goud! Dat had ik niet verwacht. Als je voor goud gaat en je verliest dan heb je een probleem. Dan ga je zitten huilen op de bank bij de NOS.
"Je ging voor goud, hè?
"Ja ik kwam hier voor goud."
"Wat ging er mis?"
"Het bleek dat er meer mensen voor goud gingen."
"Dat was niet de bedoeling?"
"Nee."
"Maar meedoen is toch belangrijker dan winnen?"
"Ja, maar ik vond meedoen helemaal niet leuk."
Van sport naar literatuur
Er zijn twee olympische sporten die uit een verkeerde interpretatie van de Griekse non-fictie stammen: de marathon en de hink-stap-sprong.
Uit het eerste verslag van de slag bij Marathon is er sprake van een soldaat die hulp gaat zoeken in Sparta voor de oorlog tegen de Perzen. Athene blijkt ook alleen heel goed in staat om de Perzen genadeloos te verslaan. Er is geen koerier die de overwinning gaat melden in Athene. Dat is er 500 jaar later bij verzonnen.
Volgens de Griekse poëzie sprongen de atleten in Olympia 15 meter. Eind 19e eeuw vroeg men zich af hoe dat mogelijk was. Ze verzonnen de hink-hink-sprong later veranderd in hink-stap-sprong.
We kunnen er rustig van uitgaan dat beide nooit hebben plaatsgevonden.
zondag 14 augustus 2016
Dafne en Foekje
Er zijn belangrijke overeenkomsten tussen Dafne Schippers en Foekje Dillema. Niet genetisch natuurlijk Dafne heeft ongetwijfeld twee X-chromosomen, waar Foekje ook een Y-chromosoom had. De overeenkomst is dat ze beiden 200-meterloopsters zijn/waren. Als specialisten op de sprint ook de 200 meter winnen is er iets mis met het onderdeel 200 meter. Dan zou je dat onderdeel moeten verlengen.
Hun overeenkomst is dat ze beiden over een minder goede start beschikkem. Foekje en Dafne komen relatief traag uit de startblokken. Ze moeten het hebben van de tweede 100 meter. Voor de concurrentie is dat vaak net iets te ver. Je ziet ook dat Dafne altijd een inhaalrace loopt. Ze is als laatste weg en moet weer goedmaken in de eindsprint. Het probleem is dat er te veel spanning op hun rug zit bij de start. Ze gaan op de race over van een bolle naar een holle rug. Ik vraag me dan ook af of Dafne niet beter had kunnen gaan schaatsen met haar bolle rug.