donderdag 24 september 2020

Het Arische huwelijk van Alma

Alma Mahler’s minst succesvolle huwelijk was haar huwelijk met Walter Gropius. Gropius was eerst haar minnaar die ze ontmoette toen ze vanwege depressie in een kuuroord ging rusten. Haar moeder raadde haar een minnaar aan. Dat werd de jonge architect Gropius. De relatie was geheim totdat Gropius een liefdesbrief aan Alma adresseerde aan haar man. Ongetwijfeld wilde hij een echtscheiding forceren. Alma bleef bij Mahler. En Gropius was woedend dat zij nog geslachtsgemeenschap met haar man had daarna. Einde oefening. Gropius vertrok diep beledigd. 

Twee jaar na de dood van Mahler ging Alma weer op zoek naar Gropius. Ze trouwden tijdens een kort huwelijksverlof voor de soldaat Gropius. Ze zagen elkaar tijdens dat huwelijk niet vaak. Gropius was aan het front in 14-18. Alma ging weer op vrijerspad. Waar ze eerst de jood inruilde voor de Ariër, ruilde ze nu die Ariër weer in voor een Jood. Het werd de schrijver Franz Werfel. Alma gebruikte zelf deze begrippen. 

Alma was een racistische antisemiet. Godsdienst speelde geen rol in haar antisemitisme. Ze ging vaker naar de abortuskliniek dan naar de kerk. Ze heeft drie dochters en een zoon op de wereld gezet waarvan er drie in hun jeugd stierven. Alleen Anna Mahler werd oud genoeg om zelf vijf huwelijken te sluiten. 

Het verslijten van mannen en minnaars zat in de genen van de dames. Ook Alma’s moeder wist wel raad met minnaars.