dinsdag 22 september 2020

Waarom trouwde Gustav met Alma?

Als je Alma zag was je verkocht. Er waren mannen die haar binnen 5 minuten ten huwelijk vroegen. Ze moet een ongekende erotische aantrekkingskracht hebben gehad in haar jonge jaren. Mooi rond gezicht, zeer fraaie bos haar, erudiet, zelfverzekerd, zelfbewust en aan één oor doof waardoor ze haar hoofd dichtbij je hield. Dat werd al snel geïnterpreteerd als bijzondere aandacht. Ze leek bovendien een jaar of vijf ouder dan ze was. Ze was nooit een meisje.
Het was een combinatie van factoren die haar het mooiste meisje van Wenen maakte.  Het is iets wat je niet direct op haar portretfoto’s ziet.
Ze kon muziek lezen zoals wij een boek lezen. Mahler schreef voor haar het adagietto bij zijn vijfde symfonie dat Willem Mengelberg een van de mooiste liefdesbrieven ooit noemde. Het is een ongekende mooi muziekstuk. Noem het maar een onverdiend geschenk aan de mensheid. Ze zag het en wist het. Dit zou haar man worden. Ook al was hij 19 jaar ouder. Maar niet onknap.

Maar Gustav behandelde haar als personeel. Ongetwijfeld was dat de gewoonte toen. Een vrouw was voor het huishouden en de kinderen. Ze kregen twee kinderen waarvan de oudste tot enorm verdriet van haar vader al vroeg overleed.