maandag 31 juli 2017
Beste reizigers we naderen Station Den Haag Centraal eindpunt van deze trein. Wilt u allen uit en/of overstappen? Dames denkt u om het afstapje en meneer vergeet uw laptop niet. dan wens ik u nog een fijne dag.
Eberhart en Amsterdam
Ik heb wat stukjes gezien van Zomergasten. Van der Laan stelt dat centra in Amsterdam voor iedereen zijn. Zoals het Rijksmuseum en het Concertgebouworkest. Hij maakte vervolgens een blunder door het lied Aan de Amsterdamse grachten te kiezen. Amsterdam is de navel van de wereld. Meestal ga ik er met een grote boog omheen
Het Rijks is dus van iedereen. Nou zorg dan ook dat iedereen er gemakkelijk kan komen. Waarom rijdt er geen bus of tram alleen heen en weer tussen het Museumplein en het station? Waarom moet je als niet-Amsterdammer je de pleuris zoeken hoe je in het Rijks komt?
Als je naar het strand van Scheveningen wilt, kun je vanuit de rest van de wereld heel gemakkelijk parkeren en een rechtstreekse tram instappen. Staat groot aangegeven. Den Haag heeft zijn zaakjes beter geregeld dan Amsterdam. Amsterdam is een bastion voor Amsterdammers. De rest van ons land is er niet erg welkom.
zondag 30 juli 2017
vrijdag 28 juli 2017
donderdag 27 juli 2017
Bramen plukken in de duinen
Ze zijn er weer. En plukken is verboden in de duinen, maar daar trekt niemand zich wat van aan. Dat is jammer want de bramen zijn voor de dieren in de duinen.
Maar gelukkig kun je hartstikke ziek worden van bramen laag bij de grond. Als een vos erop gepist heeft heb je kans op een ernstige leverinfectie via de vossenlintworm.
woensdag 26 juli 2017
maandag 24 juli 2017
zondag 23 juli 2017
zaterdag 22 juli 2017
vrijdag 21 juli 2017
Semenya in Monaco 2017
Ze wint de 800 meter in Monaco. Geen verrassing. Semenya is omstreden vanwege haar hoge testosteronwaarde. Maar ze heeft zich altijd aan de regels gehouden. En veel bewijs dat je door testosteron harder gaat lopen is er niet. Op de Spelen van Londen was haar T-waarde drastisch omlaag gebracht met testosteronblokkers. Ook toen won ze goud.
Om het toch even te relativeren: Semenya' s snelste tijd zit nog niet in de top tien van snelste 800 meterloopsters.
De mannen lopen 15 seconden sneller.
donderdag 20 juli 2017
woensdag 19 juli 2017
Uitgever
Ik heb een uitgever gevonden voor een boek over genderverificatie in de topsport. Het is Macfarland in North Carolina. Het is een uitgever van wetenschappelijke en non-fictieboeken. Ja het wordt een Amerikaanse uitgave. Het contract is onderweg.
De titel wordt They say I'm not a girl: gender verification in elite sports. In het boek kijk ik door de ogen van de geschorste intersekse atleten naar hun sportloopbaan en hun schorsing. MacFarland geeft ook sportboeken uit. Het wordt een hele klus natuurlijk, with a little help from my friend.
dinsdag 18 juli 2017
Leken en geslachtstesten
EIk zei tegen mijn schaatsmaatje, ik ga een boek schrijven over geslachtstesten op de Olympische Spelen.
Hoog tijd zei Dick. Er zijn er zoveel die de boel bedonderd hebben.
De waarheid is echter dat er nooit iemand betrapt is die de boel bedonderde. Ze waren er altijd van overtuigd dat ze vrouw waren. Aan de buitenkant zagen ze er allemaal uit als vrouw. Die buitenkant - het fenotype - was soms wel in strijd met de binnenkant. Maar hoe moet je dat zelf weten? Daar heb je chromosoomtesten en echo's voor nodig. Niet de zaken die je gewoonlijk in huis hebt.
Wat je er ook van vindt onthoudt één ding: er was nooit iemand die doelbewust de competitie vervalste!
zondag 16 juli 2017
Tourlezen
Heb je nog iets te lezen bij de Tour?
Sportfictie komt soms uit onverwachte hoek. Dat geldt zeker voor Maarten Biesheuvels verhaal De Wielerwedstrijd van Ciparola. Een wedstrijd die uiteindelijk gaat tussen de renners Carlo en Giacomo. Het verhaal is een geschiedenis waaruit de lezer morele lessen kan trekken. Zo zeg je dat toch?
Citaat: Carlo lag voor. Ja, Carlo lag voor en daar kwam de finish al in zicht, hij had nog maar tweehonderd meter te trappen en hij lag een eind voor. [.....] hij zag alleen de weg en zijn voorwiel en dacht: 'Winnen zal ik!' Toen brak zijn ketting en hij vloekte. Hij liet zich nog een flink stuk uitrijden, toen sprong hij van zijn fiets, nam hem onder zijn arm, verloor zijn fietsketting en rende zo over de finish. Giacomo was net iets te laat.
Maar dan volgt in Biesheuvels verhaal het juridisch steekspel. Een fiets moest immers een ketting hebben. Carlo had moeten aankomen met een complete fiets. Hij was 3,2 ons ketting vergeten. Daarom werd Giacomo tot de winnaar uitgeroepen Nu was er een feitelijke, juridische, morele en officiële winnaar.
Carlo gaat eraan kapot. Hij gaat bijna dood van verdriet. Giacomo kan dat niet aanzien en gunt Carlo de prijs van de overwinning. Eind goed al goed en twee jaar later wint Carlo de ronde, maar nu met ketting. Maar hij noemt nu op zijn beurt Giacomo de echte morele winnaar.
'Als jij de vorige keer niet had toegegeven,' zegt hij tegen Giacomo, 'was ik nu dood geweest van verdriet. En dan had jij deze wedstrijd gewonnen, jij bent nu eigenlijk niet tweede maar pas de echte overwinnaar.'
vrijdag 14 juli 2017
donderdag 13 juli 2017
Tourlezen
Heb je niks te lezen bij de Tour?
Jazeker, maar ja sporters halen hun neus op voor literatuur en lezers voor sport. In de Angelsaksische landen weten ze wel beter, daar maakt sport veel langer deel uit van de cultuur.
Wat heb ik voor je? The Yellow Jersey van Ralph Hurne, vele malen herdrukt. Totaal onbekend in ons land. Gaat het over? De Tour natuurlijk, een oud renner gaat nogmaals mee nu als knecht van een groot talent, maar de oude meester komt dan toch weer even in het geel. Je weet het Sport gaat over winnen, literatuur over verliezen.
Van harte aanbevolen:
woensdag 12 juli 2017
Time magazine mission impossible
Sinds mei van di jaar probeer ik een artikel uit 1936 te verkrijgen bij Time Magazine. Alles wat ik doe strandt in ellende. Hun systeem werkt niet goed. Het accepteert betalingen niet bijvoorbeeld. Na weken van mailverkeer heb ik ze gezegd dat ik stop. Het lukt niet. Wat krijg ik als antwoord?
Of ik een fax wil sturen met de datum van het gevraagde artikel. Dan komt alles in orde. Een fax! Ik heb ze gemaild dat ik in de 21ste eeuw leef en geen faxmachine meer bezit, want die heb ik aan het museum van communicatie geschonken.
dinsdag 11 juli 2017
maandag 10 juli 2017
300.000 paraplu's weg
Het leek een goed idee: het regent en je betaalt een paar centen om een paraplu te gebruiken. Je betaalt via je smartphone. Met fietsen lukte dat vrij goed in de Chinese steden, maar waar laat je een paraplu als het droog is? Er is lang niet altijd een rail om ze aan te hangen. Thuis is de beste optie. En zo zijn 300.000 paraplu's verdwenen.
Is Bobbie en reu of een teef? Seksualiteit bij dieren
Ik had lang geleden een vriendin die altijd de draak stak met persoonlijk voornaamwoorden van een hond. "Ze eet uit zijn bak," zei ze dan. Vroeger zeiden we altijd 'hij' bij een hond, of het nu een mannetje of een vrouwtje was. Zou dat misschien de verklaring zijn voor het geslacht van Kuifjes Bobbie?
Bobbie heet in het origineel Milou. Vernoemd naar een jeugdliefde van de schrijver: Marie-Louise Cutsem. Over haar geslacht hoeven we niet te twijfelen! Maar is Milou dus een vrouwtje? In de strips wordt Milou altijd aangeduid als 'il' dus 'hij'. Maar dat zegt nog niks dus. Je zou zeggen dat Milou een vrouwtje is omdat ze een vrouwtjesnaam heeft. Maar in het Nederlands heet Milou dus Bobbie, wat een uitgesproken jongensnaam is.
Op het web is vrijwel iedereen het erover eens. Bobbie of Milou is een reu. Een witte fox terrier, hoewel die in werkelijkheid uiterst zeldzaam zijn. Meestal is er een bruin vlekje ergens. Maar een reu dus. Hij gedraagt zich ook vrij mannelijk. Maar ook dat zegt nog niet alles.
Misschien is het beste antwoord op de vraag of het een mannetje of een vrouwtje is: Bobbie heeft hetzelfde geslacht als Kuifje. Seksloos dus!
zondag 9 juli 2017
zaterdag 8 juli 2017
donderdag 6 juli 2017
woensdag 5 juli 2017
Bent u wel 100% man of 100% vrouw?
Nee, want niemand is dat. Er bestaan geen mensen die volledig man of vrouw zijn. Mannen hebben bijvoorbeeld tepels. Daar hebben ze niks aan. Vrouwen wel, die kunnen daar een kind mee voeden. Vrouwen hebben echter weer grote schaamlippen, daar hebben ze niks aan. Mannen wel want die bewaren hun testikels in de grote schaamlippen. En zo heeft iedereen wel wat.
Geen geslachtstest voor de Winterspelen 2018
Het IOC zal geen geslachtstesten laten uitvoeren voor de Winterspelen van 2018 zolang er geen gerechtelijke uitspraak is.
With regard to Hyperandrogenism in female athletes, there were no regulations in place at the Olympic Games Rio 2016 and there will be no regulations in place at the Olympic Winter Games PyeongChang 2018 as we are still awaiting the resolution of the Dutee Chand case,” the IOC wrote in a June email in response to an inquiry into how it would regulate the upcoming Olympics.
Ondertussen wachten we af wat het hoge gerechtshof voor de sport gaat beslissen in de zaakzaak die Dutee Chand aanspande tegen de IAAF. De internationale atletiekfederatie heeft een onderzoek gepubliceerd waarin staat dat hyperandrogene atleten voordeel hebben van hun testoteronwaarde.
dinsdag 4 juli 2017
Hyperandrogene atletes presteren iets beter
Volgens een onderzoek van de internationale atletiek federaties presteren vrouwen met een hogere testosteronwaarde in het bloed beter dan andere vrouwen in bepaalde atletiekdisciplines. Het zou gaan om 1,8% tot 4,5% verbetering. Het betreft het vrij beschikbare testosteron, dat ongeveer 2% uitmaakt van het algemene T-waarde. Volgens kenners is dat niveau van vrij testosteron lastig meetbaar. Het gaat om picogrammen. Miljoenste van een miljoenste gram. Het is dan ook gemier op de vierkant millimeter. Eigenlijk niet te meten dus zijn er schattingmodellen voor. Drijfzand denk ik.
Wetenschappelijk zou de verbetering op de baan echter significant zijn. Bij mannen maakt het testosteronniveau niet uit, het heeft bij hen geen invloed op de prestaties behalve bij de sprint.
De IAAF moet het hoge gerechtshof van de sport nu overtuigen dat dit onderzoek rechtvaardigt dat hyperandrogene atleten een behandeling moeten ondergaan voordat ze aan de start komen.
Eind juli is de deadline. Ik denk dat eerst endocrinologen het onderzoek inhoudelijk moeten beoordelen. Het is de vraag of de rechter het onderzoek dan inhoudelijk ondersteunt maar ook of het moreel juist is om atleten een behandeling te geven die niet zonder medische risico's is.
Daar komt bij dat allerlei fysieke factoren de prestaties verbeteren. Grote handen, lange armen, lichaamslengte noem maar op. Een level playingfield is een illusie.
Wordt vervolgd.
maandag 3 juli 2017
Fake news is al oud
Fake news is geen uitvinding van deze eeuw. Het bestaat natuurlijk al langer.
Het bekendste voorbeeld van fake news uit de sport is dat van de hoogspringer Dora Ratjen. De man die bij de vrouwen meedeed aan de Spelen van 1936, maar drie later werd ontmaskerd. Time Magazine maakte er fake nieuws van dat zelfs in 2008 nog serieus is verfilmd in de film Olympia 36. Het verhaal was een complottheorie die we wel vaker zien bij geslachtskeuringen in de sport. Ook rond Foekje Dillema ontstond zo'n theorie.
Dora Ratjen was in het olympisch team gekomen omdat de Joodse Gretel Bergmann door de Nazi's aan de kant was gezet. Time Magazine bedacht het volgende complot: de Nazi's hadden een man verplicht om als vrouw te gaan leven, om zo de gouden medaille te winnen bij het hoogspringen. In een fake interview erkende Herman Ratjen dat hij drie jaar als vrouw had geleefd en dat dat bijzonder saai was. Dora werd overigens vierde. Het interview was door de verslaggever verzonnen.
Dora was bij zijn geboorte echter aangezien voor een meisje en als zodanig opgevoed. Hij leed aan Hypospadie, een conditie waarbij de plasbuis in zijn geval niet in de penis zit. Hij plaste dus als een meisje. Pas in 1939 stelde een arts deze conditie vast en constateerde dat Dora verder volledig man was. Dora werd direct geschorst door de Nazi-sportführer. Dora werd Heinrich (niet Herman) en leefde een teruggetrokken leven. Hij overleed in 2008.
Uiterlijk
Het uiterlijk wordt bepaald door genen en hormonen. Je ziet in het gezicht bijna altijd of iemand een man of een vrouw is (Maar je kunt je daar ook verschrikkelijk in vergissen). Je ziet het aan de grootte van het hoofd, de kaaklijn, de wenkbrauwen, de neus.
Voor transgenders is het moeilijk te aanvaarden dat je een typisch mannelijk of typisch vrouwelijk gezicht hebt. Daardoor zie je dat een persoon transgender is. Je krijgt het gevoel van 'hier klopt iets niet'. Voor de transgender is het leven al moeilijk genoeg. Ze zijn eenzaam en soms eeuwig aan het sleutelen aan hun uiterlijk. Nog even de kaaklijn verzachten ....