vrijdag 29 mei 2015

Nico Scheepmaker Beker is een mannendingetje

Op 17 juni wordt de vakjuryprijs voor het beste sportboek uitgereikt. Zoals altijd zijn de kanshebbers alleen mannen. Er is ook nog nooit een boek over een vrouw bekroond. There's something rotten in the state of Denmark! De Nico Scheepmaker Beker is een mannendingetje met een blinde vlek. Sport is een van de laatste vrouwonvriendelijke, homofobe bolwerken. 

Zijn er geen boeken van vrouwen of over vrouwen? Natuurlijk wel. In 2010 verscheen De Nederlandse maagd van Marente de Moor een roman over een schermster. Het is waarschijnlijk niet eens in de hoofden van de organisatie opgekomen om dat boek te nomineren. Hoewel het prima bij de criteria van de prijs past. Marente de Moor kreeg de AKO literatuurprijs voor haar boek.

Maar dat is een roman, hoor ik de organisatie al roepen. Nou en! Nico Dijkshoorn is toch ook genomineerd voor de NSB met zijn roman De tranen van Kuif den Dolder! Bovendien schreef Scheepmaker zelf ook fictie.
Op 17 juni mag het mannenclubje aanschuiven bij Eva Jinek. Zou ze wel weten dat vrouwen volkomen vergeten worden? En gaan ze dan zwarte pieten bij haar aan tafel?