woensdag 30 augustus 2017
dinsdag 29 augustus 2017
Ga ik promoveren?
Ik ben zeer goed ingevoerd in de geschiedenis van de geslachtstesten in sport. Aan het begin van deze kennisverwerving lag de biografie van Foekje Dillema, een intersekse atlete geschorst in 1950. Ik heb deze zomer een promotievoorstel ingediend bij prof. Marjet Derks, hoogleraar sportgeschiedenis in Nijmegen.
Mijn plan is om de geschiedenis van de gender verification te beschrijven aan de hand van biografieën van atleten. Dat kan ook in een boek. Een proefschrift moet natuurlijk nieuwe inzichten opleveren. Daarom ga ik nu starten met een onderzoek van publicaties over het thema in de afgelopen 20 jaar. Vervolgens gaan we beoordelen wat er ontbreekt in deze publicaties.
zaterdag 26 augustus 2017
donderdag 24 augustus 2017
Sport is oorlog
Sport verbroedert de naties. Adolf Hitler heeft het zelf geschreven in het IOC overzichtswerk van de Spelen van 1936. En Hitler kon het weten. Ik weet eigenlijk niet of sport de naties verbroedert. Ik heb de indruk van niet. Zouden de Olympische Spelen ooit een oorlog hebben voorkomen, omdat de strijd beslecht is op het sportveld? Omdat daar de liefde opbloeide?
Aan Rinus Michels worden de woorden toegeschreven dat voetbal oorlog is. Maar hij heeft het nooit gezegd. Vaker wordt verwezen naar een column van George Orwell die een voetbalwedstrijd bezocht en tot de conclusie kwam dat sport oorlog is zonder kogels (war minus the shooting). Orwell schreef het in The Sporting Spirit.
Maar al eerder zei de organisator van de Olympische Spelen van 1936 daar iets verstandigs over: sport is vrijwillig soldatendom. Carl Diem zei dat aan het begin van de tweede wereldoorlog. Toen Hitler sport had omgevormd tot militarisme.
Sport voorkomt geen oorlog, sport is oorlog.
maandag 21 augustus 2017
Foekje Dillema & Caster Semenya
Je kunt beide atleten goed met elkaar vergelijken omdat ze beiden hyperandrogeen zijn. Veel lichaamseigen testosteron aanmaken. Die vergelijking is voor veel mensen ongemakkelijk. Je verdedigt graag je landgenote. Dat doen ze in Friesland, maar ook in Zuid-Afrika. Het is lastig om Semenya te verwerpen en Dillema tegelijkertijd in je hart te sluiten.
Maar als je vindt dat Semenya niet thuishoort in de vrouwencompetitie dat geldt dat net zo goed voor Dillema. Als je vindt dat Dillema in de competitie thuishoorde dan geldt dat ook voor Semenya. Beide vrouwen hebben een mannelijk Y-chromosoom. Beiden dus zeer waarschijnlijk ook niet-ingedaalde testikels. Die veroorzaken immers een hoge testosteronwaarde. Dat kan bijna niet anders.
Nederland is helaas voorgelogen over Dillema door de documentaire van Ander Tijden Sport. De heren wilden zo graag op tv dat een leugen gerechtvaardigd was. De documentaire zit vol tegenstrijdigheden, maar omdat de materie te moeilijk is, laat je je overtuigen. Tv is a bitch.
zaterdag 19 augustus 2017
vrijdag 18 augustus 2017
donderdag 17 augustus 2017
woensdag 16 augustus 2017
dinsdag 15 augustus 2017
Dutee Chand heeft de overwinning al binnen
Toen ze 19 was in 2015 heeft de Indiase sprinter Dutee Chand de internationale atletiek federatie gedaagd voor het hoge gerechtshof voor de sport (CAS). Ze is is hyperandrogeen en vindt dat de IAAF te weinig bewijs heeft dat testosteron haar prestatie op de 100 meter bevordert. De IAAF had geen sterk betoog op de zitting.
Het CAS gaf de bond twee jaar om met overtuigend wetenschappelijk bewijs te komen dat testosteron het verschil maakt. De IAAF heeft nu een onderzoek gepubliceerd waaruit moet blijken dat op vijf atletiekonderdelen testosteron significant bijdraagt aan de prestaties van de hyperandrogene atleet. Het onderzoek is weinig overtuigend.
Ik laat de beoordeling van dit onderzoek over aan de deskundigen, maar constateer dat Dutee Chand haar zaak niet meer kan verliezen. De rechtbank zal haar zeker in het gelijk stellen. De 100 meter behoort immers niet tot de atletiekonderdelen waarop testosteron het verschil maak. De IAAF kan haar geen verplichting opleggen om haar t-waarde omlaag te brengen.
maandag 14 augustus 2017
Is een hoge testosteronwaarde oneerlijke competitie?
Volgens de Internationale Atletiek Federaties biedt een high-T oneerlijk voordeel bij het hamerslingeren, het polsstokhoogspringen, de 800 meter en de 400 meter sprint en horden. De IAAF heeft onderzoek laten uitvoeren op de beschikbare bloedmonsters. Bij mannen biedt een hoge testosteronwaarde testosteron nooit voordeel, bij de vrouwen dus op een beperkt aantal onderdelen. Met dit onderzoek hoopt de IAAF het hoge gerechtshof voor de sport te overtuigen dat de testosteronbepaling gerechtvaardigd is.
Deze bepaling houdt in dat hyperandrogene vrouwen hun testoteronwaarde omlaag moeten brengen, hetzij door chirurgie hetzij met testosteronblokkers. Deze maatregel heeft enkele jaren gegolden nadat decennia lang het dna van de atlete is onderzocht. Door de testosteronregel konden de betrokken vrouwen weer terugkomen in de competitie.
Los van de vraag of het wel of niet fair play is, moet je je afvragen of je van gezonde vrouwen kunt eisen dat zij deze soms ingrijpende maatregel moeten ondergaan. De behandeling is niet zonder bijwerkingen, de hormoonhuishouding raakt soms zo verstoord dat ernstige depressies op de loer liggen. Deze behandeling kan niet de bedoeling van de geneeskunde zijn. Vrouwen kunnen weigeren, maar dat is relatief. Veel hyperandrogene atletes komen uit ontwikkelingslanden. Soms is de gehele familie afhankelijk van de atlete.
Dan het onderzoek van de IAAF. Kan de onderzoeker verklaren waarom een kogelslingeraar voordeel heeft van testosteron en een discuswerpster niet. Dat is toch merkwaardig. Werkt testosteron echt zo specifiek? Waarom zijn het juist deze vijf onderdelen?
De federatie heeft gekeken naar het vrij beschikbare testosteron. Dat is het testosteron dat niet aan bepaalde enzymen is gebonden. Testoteron heeft immers veel meer functies dan spieropbouw. Het zorgt voor de geslachtsontwikkeling, de geslachtsdrift, de ontwikkeling van de hersens, botsterkte en spieropbouw. Het vrij beschikbare testosteron is inderdaad de materie waarover dit gaat. Maar vrij beschikbaar testoteron wordt gemeten in picogrammen een miljoenste van een miljoenste gram. Eigenlijk helemaal niet betrouwbaar meetbaar. Om nu daarop je conclusies te baseren is wel erg dubieus.
Ik ben er zeker van dat het gerechtshof van de sport niet onder de indruk zal zijn en dat de testosteronregel van tafel gaat. Je kunt toch kwalijk eisen dat vrouwen alleen voor bepaalde onderdelen een kuur moeten volgen. Dan denk ik toch echt dat ze voor een andercatletiekonderdeel gaan kiezen. Rest ook nog de vraag wat de rol van testosteron bij andere sporten is. Heeft een zwemster er voordeel van of een skister?
De zaak tegen de IAAF is aangespannen door de Indiase sprintster Dutee Chand. Haar zaak heeft ze in elk geval gewonnen. De IAAF kan immers niet aantonen dat een hoog testosteronniveau haar voordeel biedt op de sprintafstanden. De rechter zal har dus in het gelijk stellen!
zondag 13 augustus 2017
Van Dillema tot Semenya
Foekje Dillema was het eerste slachtoffer van de algemeen verplichte geslachtstest voor de vrouwencompetitie. Semenya is hopelijk de laatste. Op de Spelen in Londen werd ze toegelaten na een hormoonkuur. Het hoge gerechtshof voor de sport neemt eind september een definitief besluit over gender verification.
Dillema en Semenya, beiden hyperandrogeen. Ze hebben een hoge waarde van lichaamseigen testosteron. Dat is een intersekse conditie. Ze staan als het ware in tussen man en vrouw. Hun geslachtschromosomen zijn X en Y, maar ze zijn geen man omdat ze meer X dan Y hebben. Dat noem je een genetisch mozaïek. Je ziet het op de foto. De atleten hebben zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamscellen als een mozaiek verdeeld over hun lichaam. Het belangrijkste probleem is dat ze niet-ingedaalde (kleine) testikels hebben die meer testoteron afgeven dan eierstokken.
zaterdag 12 augustus 2017
donderdag 10 augustus 2017
LHBTQI in de sport
Het is een illusie te denken dat de personen achter deze letters altijd solidair met elkaar zijn. In de sport is dat nu zeker niet zo. Inmiddels staan transgenders lijnrecht tegenover intersekse atleten. Intersekse atleten eisen nu immers zonder hormoonkuur te worden toegelaten tot topsport. Transgenders zijn daar fel op tegen. Waarom?
Transgenders van man naar vrouw mogen al sinds 2004 meedoen. Eerst was chirurgie en een hormoonkuur verplicht. Inmiddels mogen transgenders ook zonder medische ingreep meedoen als ze maar die hormoonkuur doen. Stel nu dat intersekse atleten gelijk krijgen, dan doemt een vervelend scenario op voor transgenders: terug naar de snijtafel.
Want stel dat de intersekse atleten gelijk krijgen, dan roept de transgender 'ik wil ook zonder kuur'. Dan krijg je de situatie dat biologische en genetische mannen meedoen met de vrouwen. Dat gaat niemand accepteren. Daarom zijn transgenders niet solidair met interseksen.
Die hele afkorting is sowieso een rare hutspot van seksuele voorkeur en geslacht. De I moet eruit.
Semenya onbeschoft behandeld
Twee keer is een geslachtstest stiekem uitgevoerd on det mom van dopingcontrole. Zowel de IAAF als de Zuid-Afrikaanse bond hebben Semenya in 2010 bedrogen. Er kwam een rel van en nieuwe regels. Het sleutelwoord chromosoom werd hormoon. Je mag niet boven een met de natte vinger vastgestelde afkapwaarde komen. Het hoge gerechtshof van de sport was niet onder de indruk.
De IAAF probeert nu met een uiterst magere studie haar gelijk te halen. Het gaat over vrij testoteron gemeten in picogrammen. Dat kun je helemaal niet meten maar alleen schatten volgens tabellen. Een miljoenste van een miljoenste gram. Dat is een picogram.
En dan blijkt bij enkele sporten een minimaal voordeel te zijn als je een hoge testoteronwaarde hebt. Wel voordeel bij hamerslingeren, maar niet bij kogelstoten bijvoorbeeld dat is onverklaarbaar idioot. Wel de 800 maar niet de 1500. Raar. En dan is in de studie ook geen rekening gehouden met longcapaciteit of zuurstofopname. Een rammelend onderzoek. Ik weet zeker dat de testoteronregel eind september van tafel gaat.
dinsdag 8 augustus 2017
Semenya: alleen als ze wint is het oneerlijk
De tragiek van haar verhaal is dat ze alleen oneerlijk is als ze wint. Als ze verliest zoals gisteren op de 1500 meter hoor je niemand over haar testosteronwaarde. Je kunt haar overigens helemaal niets verwijten, ze heeft zich altijd stipt aan de regels gehouden. In 2012 heeft ze een hormoonkuur gedaan, in 2015 hoefde dat niet meer. Ze is eerlijk en recht door zee. Ze doet wat ze moet doen maar plaatst het vervolgens buiten haar. Dat is gezond, anders ga je eraan onderdoor. Maar haar titels zal ze nooit kwijtraken. Twee keer goud haalde ze op de 800 meter op de Olympische Spelen.
Mensen mogen haar nooit persoonlijk aanvallen. Maar dat gebeurt helaas wel. Terwijl het toch het IOC is dat bepaalt wie er in de vrouwencompetitie mag lopen. Het IOC heeft haar toegelaten. Voor klachten moet je dus niet bij de atleet zijn, maar bij het IOC.
Semenya moet alle zeilen bijzetten
Kracht is lang niet de enige factor die weegt in de overwinning. Hyperandrogene Semenya moest alle zeilen bijzetten om plek drie te halen op de 1500 meter, struikelend over de finish. Het geeft aan dat testosteron zelfs op een lange krachtsafstand niet doorslaggevend is. Voor een overwinning op de 1500 moet je veel meer inluis hebben dan kracht. Kracht is slechts één van deze factoren. Net als alle anderen heeft Semenya gewoon haar specialiteit, de 800 meter.
maandag 7 augustus 2017
Ronald Waterreus is met stip de grootste lul van ons land
Waarom moet je zo'n mooi feest nou verknallen met je kleinzielige meninkje. Het laatste wat Waterreus doet is sportkritiek bedrijven. Slecht getimed, onaardig, arrogant, haantjesgedrag. Kunnen we zo'n man niet kastreren? Kijken hoe dan kapoentje dan piept.
Waterreus neemt ons terug naar de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw toen sportbobo's ook geen goed woord over hadden voor vrouwen in de sport. Idioot. Zelfs Hitler bewonderde de vrouwensport. Luister Waterreus, in sportief opzicht is het vrouwenvoetbal een verademing vergeleken bij het mannenvoetbal.
Dutee Chand en Caster Semenya op de WK in Londen
Beide vrouwen zijn hyperandrogeen en op de WK in Londen. Met wisselend succes. De 100 meterloopster Chand eindigde ver weg op een plek ergens in de dertig. Semenya gaat zeker winnen.
In 2015 heeft het CAS de testoteronregel voor twee jaar opzij gezet. Die regel bepaalt dat vrouwen met een hoge teoteronwaarde eerst die waarde omlaag moeten brengen voordat ze mee mogen doen. Het hoogste tribunaal voor de sport vond dat de atletiek federaties met hard bewijs moesten komen dat testosteron significant voordeel biedt. De federaties kwamen in juni op de proppen met een weinig overtuigend onderzoek.Testosteron biedt voordeel, maar slechts op enkele atletiekonderdelen zoals de 400 en de 800 meter. En dat voordeel is statistisch nog maar net aan significant en houdt geen rekening met ander factoren zoals longcapaciteit bijvoorbeeld.
Eind september komt het gerechtshof met haar eindoordeel. Ik vermoed dat de testosteronregel ongeldig wordt verklaard. Vrouwen mogen dan meedoen als ze als meisje na hun geboorte zijn aangegeven en hun hele leven als meisje en vrouw hebben geleefd. We gaan daar mee leren leven. Zoals we ook moeten leven met andere fysieke voordelen die sporters nou eenmaal hebben. Sport selecteert op de beste genen. Sport is per definitie unfair. Live with it.
zondag 6 augustus 2017
zaterdag 5 augustus 2017
vrijdag 4 augustus 2017
De Telegraaf over Caster Semenya
Volgens de Telegraaf zijn de geleerden het erover eens dat een hoge testosteronspiegel vrouwen als Caster Senya voordeel biedt. Maar dat is het hem nou net, de geleerden zijn het juist erg met elkaar oneens op dit punt. Als dat wel zo zou zijn had het hoogste sporttribunaal allang een besluit genomen over hyperandrogene vrouwen. De IAAF heeft voor het tribunaal een uiterst magere poging gedaan om met wetenschappelijk bewijs te komen dat testosteron vrouwen voordeel biedt.
donderdag 3 augustus 2017
Een genderneutraal toilet wat is dat eigen
Meisjes poepen niet. Je kunt dus niet zomaar de bordjes man/vrouw weghalen en je hebt een genderneutraal toilet. Dat luistert nauw hoor! Dan houden meisjes het liever op, gaan ze thuis wel.
Zo'n toilet moet je er dus extra bijbouwen. Dan heb je drie toiletten, soms vier want de koningin moet ook apart plassen. En er is een toilet voor invaliden.
Ik moet denken aan de film La Fantome de la Liberté van Buñel. In die film gaat iedereen samen naar het toilet, maar eten doen ze juist gescheiden in aparte, privéhokjes.
woensdag 2 augustus 2017
dinsdag 1 augustus 2017
Alle records van vóór 2005 schrappen?
De Europese afdeling van de internationale atletiekfederaties heeft in mei 2017 voorgesteld alle wereldrecords bereikt voor 2005 ongeldig te verklaren. Vanaf dat jaar worden immers urine- en bloedmonsters bewaard. Daarmee kun je je onschuld aantonen. Het zal nog heel wat voeten in de aarde hebben voordat dat gebeurt. Maar een punt hebben ze wel.
Veel records zijn ongeloofwaardig. Kijk bijvoorbeeld naar de damesrecords op de 400 en 800 meter. Zelfs Caster Semenya komt nog niet voor in de top tien. En we weten dat zij hyperandrogeen is, een hoge natuurlijke testosteronwaarde heeft. Semenya heeft zich echter altijd aan de regels gehouden.
Dat geldt vast niet voor veel recordhouders uit de vorige eeuw. Moreel kan het wellicht juist zijn om records ongeldig te verklaren, maar juridisch niet. Er is immers alleen een sterk vermoeden van doping maar geen hard bewijs. Dus zullen atleten hun zaak bij het hoogste tribunaal voor de sport aanhangig maken. En winnen, denk ik.
Misschien is het handiger om een scheidslijn aan te brengen. Records voor 2005 en records na 2005. Het is ook goed om huidige atleten een kans te geven een wereldrecord te lopen of te springen. Nu kun je acht jaar aan de top staan, maar je wordt later vergeten, want je hebt nooit een record gelopen. Dat record is namelijk al in 1985 gehaald en staat al meer dan 30 jaar. Dat is sneu.
Marita Koch sinds 1985 record op de 400 meter