zaterdag 31 augustus 2024

Sjamaan

 Ze hebben elkaar 3500 jaar geleden gekend als farao en koningin. Dat is toch fantastisch nieuws dat ze elkaar vandaag weer trouwen in Noorwegen. De prinses en haar sjamaan. Hij weet dat sombere kinderen kanker krijgen. Wat een ontdekking! En hij geneest ze ook nog. 

Ik was Adolf Hitler in mijn vorige leven. Maar vertel dat maar niet meer verder. Ik ben benieuwd wanneer Eva Braun weer in mijn leven komt. 



vrijdag 30 augustus 2024

No we’re not! Thank God.

 Een christen kan geen moslim zijn een jood geen christen. De jaren 90 zijn voorbij waarin we allemaal in dezelfde god geloofden. Elke godsdienst heeft zijn eigen beeld van een god. 

Als deze christendame moslim is moet ze de kruisdood en opstanding van Jezus schrappen. Want daar geloven moslims niet in. De bijbel is vervalst volgens moslims. Dan gooi je ook de bijbel in de vuilnisbak als je moslim bent.

Wees toch gewoon blij dat je christen bent. Sta er achter in plaats van al je schepen te verbranden en een nieuwe god te aanbidden. 



De PVV kan ook niet anders

 Dan asielzoekers spreiden. Zonder spreidingswet zegt Faber. Maar die spreidingswet was er nou juist omdat je niet vrijwillige kunt spreiden. Gemeentes werken niet mee. Kortom straks komt er weer een spreidingssysteem, maar dan zal het wel voor korte tijd is. En die tijd wordt langer en langer. Langzaam gaat Faber op de knieën. 

donderdag 29 augustus 2024

Smoezen op marktplaats

 Je komt ze regelmatig tegen: smoezen om een product zo goedkoop mogelijk te krijgen. Zielige verhalen. Deze viel meteen door de mand omdat de schrijfster kennelijk niet weet dat de ‘lagere school’ al heel lang basisschool heet. 



woensdag 28 augustus 2024

De rattenvanger Van het Capitool

 Michael Sparks kreeg 4 jaar omdat hij als eerste door het raam van het Capitool klom. Trump had hem wijs gemaakt dat de verkiezingen gestolen waren. Op naar Capitol Hill riep hij en ging zelf thuis op de bank liggen. 

Michael Sparks gelooft de leugens van Trump nog steeds. Zo zei hij voor de rechtbank. Zal er ooit een dag komen dat hij beseft dat hij slachtoffer was van een rattenvanger? Zal hij zich ooit voor zijn hoofd slaan? Waarschijnlijk ontbreekt het hem aan het intellect om het te snappen. Dat is dan ook wel weer treurig.  



JK Rowling is een man

 Zijn echte naam is Robert Galbraith. Hij geeft zich uit als man, omdat je in de kinderboekenhandel meer verdient als je jezelf voordoet als vrouw. Dat is een bekend fenomeen dat al de gehele 20ste eeuw wordt gezien. Ook thrillerschrijvers gebruiken vrouwennamen.  



dinsdag 27 augustus 2024

Ongekend schandalig

 Merkwaardig om zulke termen te gebruiken voor iets wat je geheel vrijwillig doet. Ik heb dus ook geen idee wat deze Blommestijn precies bedoelt. Zij komt uit de sfeer van ongefundeerde verdachtmakingen en mogelijk ook complottheorieën. Met wetenschap of feiten heeft het allemaal niks te maken. 

Er zal wel een idee achter zitten dat de oplossing erger is dan de kwaal: de vaccinatie erger dan corona. Ik heb het even opgezocht: naar schatting 18 miljoen coronadoden wereldwijd. Idd de gehele Nederlandse bevolking. Maar B. gelooft waarschijnlijk niet in deze cijfers omdat er een complot achter zit van pedoseksuelen oid. Als niets meer betrouwbaar is, waarom zou ik dan Blommestijn geloven? 😂




maandag 26 augustus 2024

De platte aarde en de vliegende boot

 De nieuwste complottheorie is die van de platte aarde. Zo’n 70.000 mensen die wereldwijd werken in ruimtevaart en satellieten liegen ons voor. De aarde is niet rond maar plat. Er zijn inmiddels honderden filmpjes en berichten van de flat earthers die uiteraard vooral verblijven in het land der dwazen de VS. 

Wij wonen rond de noordpool, de zuidpool is een ons omringende muur waar nog niemand overheen is geweest. Flat earthers proberen de wetenschap te ontkrachten en ook zelf met bewijs te komen. Een van die bewijzen is dat je de skyline van een stad gewoon blijft zien van grote afstand net als schepen die niet langzaam achter de horizon verdwijnen. 

Dat doen ze natuurlijk wel, maar doordat luchtlagen verschillende temperaturen hebben en botsen, worden de skylines als het ware opgetild. Het grappigste voorbeeld is dat van vliegende boten. Ze vliegen natuurlijk niet, lucht en lichtval tillen ze als het ware op. Zelfs boven de ronde aarde. 



Meer dan 100%

 




zondag 25 augustus 2024

Gerrie Strik en 5ARD bij Khelif

 Volgens Elseviers Weekblad zou Khelif - nu wordt het technisch -  5 alpha reductase deficiëntie hebben. Een gen-aandoening die alleen bij mannen voorkomt. Dat kun je meteen afschieten, want ze zou dan geen toegang krijgen tot de competitie na een gendertest. Meestal hebben deze mannen een micropenis of plassen mannen als meisjes (hypospadie). Khelif zou dan uitsluitend XY chromosomen hebben. Dan kom je niet in de ring. Dan heb je normale testosteronwaarden dus zes keer zo hoog als gemiddeld bij vrouwen (12 tegenover 2 nanomol). Khelif’s testresultaten uitgevoerd in opdracht van de universiteit van Bordeaux - waar de trainer van Khelif promoveert - geven aan dat er problemen zijn met haar chromosomen, dus niet dat het een genprobleem is zoals bij 5ARD (magazine Le Point). 

In vrijwel alle DSD gevallen in sport gaat het om een mozaïek van XX en XY chromosomen. Na foutjes in de eerste celdeling krijg je cellen enerzijds met XX anderzijds XY. Je komt als meisje ter wereld omdat er te weinig Y chromosomen in je gonaden zitten om volledig tot man te ontwikkelen. Het blijft dan bij kleine onvruchtbare inwendige testikels die net iets meer testosteron afgeven, de helft van de gemiddelde normale waarde bij mannen (6 nanomol t.o 12 nanomol). Net iets meer dan de gemiddelde waarde bij vrouwen. 

5ARD is een miskleun. Er zijn vrijwel zeker XX chromosomen in het spel. Dat is de enige garantie om door de IOC keuring te komen. En ja natuurlijk geeft het IOC om eerlijkheid. Ze laten zeker geen genetische mannen toe.*

De testresultaten van de internationale boks associatie zijn niet overgenomen. Deze bond wordt niet door het IOC erkend, alleen door Rusland. Het IOC heeft uitgesproken dat Khelif een vrouw is. 

Lees Gerrie Strik

* Er zijn in de geschiedenis wel enkele hardloopsters en zwemsters geweest met ongevoeligheid voor testosteron. Een XY sporter die ook als meisje geboren is. Maar of je bokser kunt worden als testosteron niks met je doet, betwijfel ik. Een krachtsport bij uitstek. Deze aandoening heet CAIS. Dat zijn de enige XY-vrouwen die zonder problemen sinds de jaren 90 toegang hebben tot de Spelen. 



zaterdag 24 augustus 2024

XY kwadraat

 Toen ik in 2008 de biografie van intersekse-sporter Foekje Dillema publiceerde, was de term intersekse maar bij een kleine groep bekend. Het gaat ook om een relatief kleine groep van circa 200 vrouwen in ons land. Zij zwegen net als hun artsen. 

Na Caster Semenya zijn we beland bij Imane Khelif en heeft elke krant, nieuwszender en magazine wel een mening en een column. Ze weten van XY-vrouw en hoog testosteron. Maar het is toch net te ingewikkeld vaak. En dan rust hun redenering op drijfzand. 

Bij testosteron past alleen ‘hoog’. Toch is het veel interessanter hoe hoog? En hoe verhoudt dat ‘hoog’ zich tot mannen en vrouwen? Want alleen dan kun je een gewogen oordeel geven over eerlijkheid. En kun je misschien iets zeggen over hoe laag het moet worden. 

Caster Semenya weigerde haar T-waarde omlaag te brengen, hoewel het maar om een heel kleine stap ging. Maar in principe heeft ze gelijk en zouden ook artsen niet mee moeten werken aan medicatie voor kerngezonde vrouwen. Dat is geen taak van een arts. Bovendien kwam de grens - 5 nanomol p/l - volkomen willekeurig en dus niet onderbouwd uit de lucht vallen waardoor ook nog terecht de indruk ontstond dat  Semeya getreiterd werd. 

Beide partijen zetten hun hakken in het zand. Inmiddels wil Sebastiaan Coe, de man die haar deze eisen oplegde, voorzitter worden van het IOC. De man die zei dat Semenya bij de mannen mee moest doen. Hij kon op zijn vingers natellen dat Semenya bij de mannen op de 800 met op 100 meter achterstand zou worden gezet. Maar ze heeft daar ook niks te zoeken. Haar gender is vrouw. 

De redenering moet zo zijn: iedereen heeft recht op sport. Dus moet je mensen met een ‘andere’  geslachtsontwikkeling in een van beide categorieën m/v indelen. Wat chromosomen én hormonen aangaat zit een intersekse het dichtst bij de vrouwen. Ook haar uiterlijk is vrouw. Bovendien is haar gender vrouw, gender als: de wijze waarop de sporter zich zelf ziet. 

Je kunt ook de categorieën m/v aanpassen. Dat is al een heel oud idee. Bijvoorbeeld sporters indelen in testosteron-categorieën. Dan krijg je wedstrijden voor mensen met bijvoorbeeld meer dan twee (sets) geslachtschromosomen: XXY of XX/XY. Kinderen van een mindere god. Dat gaat niet werken. Man-vrouw is de meest logische indeling. 

Valentina Petrillo

 Ze is 50 en transvrouw. Ze mag meedoen op de Paralympics. Ze heeft een oogziekte en doet mee in de klasse T12. Sprinten. Is dat eerlijk?

Nee natuurlijk dat is net zo oneerlijk als op de Olympische Spelen. Wat maakt het uit zeg je: op de Paralympics krijgt iedereen een medaille. Het gaat om het principe. Vrijwel alle sportorganisaties zijn het erover eens dat transvrouwen alleen mee mogen doen als ze hun transitie vóór de puberteit hebben doorgemaakt. Dus voordat testosteron zijn onomkeerbare werk heeft gedaan. Dat moet je ook op de Paralympics doen anders neem je die competitie niet serieus. 




Europa ontdaan van moslims

 Tijdens en aan het eind van de middeleeuwen streefde vooral de katholieke kerk naar een katholiek Europa zonder moslims. Moslims hielden een groot deel van Zuid Europa bezet. Pausen gaven de opdracht moslims terug te dringen naar Afrika en Azië. 

We kijken daar nu relatief onaangedaan op terug. Nu zou dat met evenveel geweld maar met veel meer emotie naar gekeken worden. 

Nadat moslims uit Spanje en Portugal waren verdreven probeerden beide landen zich verder te ontdoen van Arabische invloeden. De taal werd gezuiverd van het Arabisch. Woorden werden als het ware uit het woordenboek geschrapt. Dat lukte in Portugal beter dan in Spanje. 

Spaans heeft daarom nog steeds duizenden Arabische woorden of woorden die zijn afgeleid uit het Arabisch. Voorbeeld is Gibraltar afgeleid van Yabal Tariq. 

Messen van Solingen

 Uitgerekend in de stad waar de beste messen gemaakt worden, is er een heftig steekincident. 



vrijdag 23 augustus 2024

Mijn boek over genderverificatie

 


donderdag 22 augustus 2024

Een man op de Spelen

 Iedereen lijkt nu te weten dat XY man is. Is misschien een stapje in de goede richting. Maar dat genetica veel ingewikkelder is …..

Een man op de Spelen. Hoe vaak kwam dat voor en hoe en wat. Het komt uiterst zelden voor. Er zijn twee gevallen, maar beiden hadden een excuus:

1. Dora Ratjen was hoogspringer in 1936 bij de vrouwen. Pas veel later kwam uit dat zijn geslachtsdelen zich merkwaardig ontwikkeld hadden. Hij plaste als een meisje, en er leek een vagina te zijn. 

2. Erica Schinegger. De enige die zowel bij de mannen als later bij de vrouwen meedeed. Zijn geslachtsdelen waren naar binnen gegroeid. Dat is operatief hersteld. 

Het is dus niet zomaar dat een man op de Spelen kan meedoen. Dat is ook wel logisch want er gaan heel wat sportjaren aan vooraf waarin je eigenlijk niet als jongen bij de meisjes kunt meedoen. Een bokser komt niet uit de boom vallen. Ze traint jaren met andere meisjes.

Rowling verwijdert haatberichten

 JK Rowling voelt de hete adem van de rechter al in haar nek, en heeft de haatberichten over Inane khelif verwijderd. Misschien wil ze alvast haar goede wil tonen? Ze zal ook wel snappen dat ze geen bewijs heeft voor haar statement dat Khelif een man is die er plezier in schept vrouwe in elkaar te slaan. 



Boxing Association biedt verontschuldigingen aan

 Ik zie bronnen op het web waarin staat dat de IBA excuses aanbiedt aan Inane Khelif. Ik moet nog verder onderzoeken of dit ook klopt. 



woensdag 21 augustus 2024

Acts of God

 Acts of God is een Britse verzekeringsterm. Ik dacht eraan toen deze week het superjacht van Lynch in twee minuten naar de kelder ging. Lynch is miljardair geworden met de verkoop van zijn bedrijf Autonomy. Hij en zijn compagnon Chamberlain stonden terecht voor oplichting. Vrijgesproken. Maar het bizarre is dat Chamberlain vorige week is doodgereden tijdens het joggen. In een week tijd beiden dood. Act of God? 



dinsdag 20 augustus 2024

Klophengsten en binnenberen

 Foute celdelingen en hormoongevoeligheden komen niet alleen bij topsporters voor maar ook bij andere zoogdieren. Bij klophengsten en binnenberen (varkens) zitten de testikels ook inwendig. Je denkt dat je een merrie hebt, maar ze gaat tekeer als een hengst. Dan heb je mogelijk een klophengst. 

Of je koe brengt een tweeling stier en koekalf ter wereld, dan heeft het koekalf zoveel testosteron gekregen van haar broertje dat ze onvolledige kenmerken van beide geslachten heeft. In Engeland een Free Martin genoemd.

Maar dan geiten. Dat is een apart verhaal. In de decennia na de oorlog, leek het boeren een goed idee om geiten zonder hoorns bij elkaar te houden. Veiligheid. Totdat het ging opvallen dat maar liefst 30% van de nakomelingen ‘kwee’ was. Dat is uiterlijk een vrouwtje met mannelijke geslachtskenmerken. Die konden direct door naar de slager. Ze zijn onvruchtbaar. Bij geiten met hoorns was de geboorte normaal. Dit is de ‘hoornfactor’ gaan heten. Nu moet minstens een van de ouders hoorns hebben. 

Ten slotte de leeuwinnen met hoge testosteronspiegel. Ze lijken net mannetjes, met de gebruikelijke manen en stoer gedrag, maar ze hebben een vagina. Ontstoken eierstokken. Op de foto een leeuw en leeuwin met te veel testosteron. Gebroederlijk naast elkaar. 



Afwijkingen in geslachtsontwikkeling komen in de gehele zoogdierenwereld voor. 

Kun je dit ook omkeren

 Volgens Rowling schept een mannelijke bokser er genoegen in om vrouwen ko te slaan. Als we de erelijst van Khelif bekijken, zien we dat ze zelf ook 9 keer tegen het canvas is gewerkt. Schiepen die vrouwelijke tegenstanders er genoegen in om de ellende van een man te aanschouwen? 

Het is in beide gevallen niet waar. Boksen is een sport met winnaars en verliezers. Het is geen huiselijk geweld. De ellende van de tegenstander aanschouwen is een moreel oordeel, geen feit. 



maandag 19 augustus 2024

Het geslachtsspectrum

 Geslacht is een spectrum met aan de uiteinden man en vrouw. Biologie. Daartussen in bevinden zich allerlei andere mensen. Ik heb het niet over gender, maar over het fysieke geslacht.

Precies halverwege het spectrum bevinden zich interseksen met twee verschillende paren chromosomen: XX en XY. De ene lichaamscel is XX de andere XY. Een vrouwelijke lever, een mannelijk hart …. Dat kan. Links een eierstok, rechts een testikel. 

1 op de 700 mannen heeft in al de cellen XXY. Er zijn mensen met XY die vrouwelijk fotomodel zijn. Mooie huid, geen lichaamsbeharing. Ze zijn ongevoelig voor testosteron. Er zijn XX mensen die uiterlijk een man zijn. Per ongeluk is er een mannelijk gen meegekomen in de eerste bevruchte eicel. 

Er zijn embryo’s die aan elkaar gaan plakken en samen één persoon worden. Een jongen en een meisje. De perfecte siamese tweeling. 

En sport probeert al deze mensen in twee verschillende kleedkamers te proppen: dames en heren. En dat lukt dus niet altijd, terwijl sommigen gewoon heel hard kunnen lopen. We vinden de competitie oneerlijk, maar de atleet speelt niet vals, niet valser dan anderen met een genetisch foutje. 

Of een aandoening, zoals vrouwen met een hoge testosteronspiegel (pcos). Mannen die vrouwen lijken omdat hun geslachtsdeel naar binnen is gegroeid ipv naar buiten. 

En al deze mensen vinden we terug in de geschiedenis van de topsport. Er is zelfs een sporter die eerst bij de vrouwen meedeed, en later bij de mannen. Zonder vals te spelen: erica/eric Schinegger.

Geslachtskeuringen zijn soms erg ingewikkeld en ingrijpend omdat sporters zelf niets van hun medische conditie afwisten. Ze komen als vrouw en gaan als man. Bij wijze van spreken. Caster Semenya bijvoorbeeld: ze ging als vrouw naar de wk in Berlijn, hoewel de Zuid Afrikaanse bond al wist dat er iets niet klopte. Ze kwam als jong meisje in een carroussel terecht. Vreselijk. En alle medische informatie stond al snel in alle kranten. 

Er zijn vrouwen waarvan buitenstaanders zeker zeggen te weten dat het mannen zijn. De gezusters Press bijvoorbeeld. Nu nog hebben mensen het over de gebroeders Press. Een stigma waarvan je nooit meer afkomt. 

Als de wet niet islamitisch is

 Deze Britse imam zegt alleen de islamitische wet te accepteren: “als de wet van een land niet islamitisch is, kunt u naar de hel lopen. U weet dat alle niet-moslims naar de hel gaan.” Hij beroept zich op de koran 33 vers 1.

Dat zijn zorgwekkende uitspraken. Nu is het aantal moslims veel te klein om een islamitische staat uit te roepen in Engeland. Zorgwekkender is dat hij de Britse wet niet accepteert. En dat hij dat uitdraagt in zijn moskee. Dat jongeren op het verkeerde pad gaan ligt dan voor de hand. Je moet zo’n imam uitzetten, hij is staatsondermijnend.



zondag 18 augustus 2024

International Boxing Association on Kheilif

 De IBA wordt niet erkend door het IOC. De IBA staat namelijk onder staatsinvloed van Rusland die het IOC wil ondermijnen omdat ze niet mee mogen doen. 

Het IOC erkent ook de gendertesten niet die ad hoc zijn uitgevoerd op twee boksers. Of mogelijk helemaal niet zijn uitgevoerd. Zo zei de IBA op de meest lachwekkende persconferentie die je ooit gezien hebt, dat Khelif een hoog testosteron niveau heeft terwijl aan ander lid zei dat er niet op testosteron is getest. 

Een echt betrouwbare test is veelomvattend. Daar heb je instituten voor nodig die zowel chromosoom - als testosterontesten betrouwbaar kunnen uitvoeren. Bovendien moet je de gevoeligheid voor testosteron onderzoeken. En dan nog is een XY chromosomenpaar niet per se richtinggevend voor het geslacht. 

Het IOC heeft van haar kant duidelijk gemaakt dat de testen van de IBA lang niet aan de eisen voldoen. Ze hebben dus de testresultaten naast zich neergelegd. 

zaterdag 17 augustus 2024

Lesbians on the court

 Martina Navratilova zegt - niet gehinderd door kennis - dat het IOC geen oog had voor ‘Imane Khelifs gender test failures’. Navratilova weet daar natuurlijk niets van want het IOC verstrekt geen medische informatie over sporters. 

Maar nu we het toch over Navratilova hebben, zou ik wel eens willen weten of lesbische sporters oneerlijk voordeel hebben boven heteroseksuele sporters. Laten we eerlijk zijn het percentage lesbische sporters is zeker aanzienlijk hoger dan je mag verwachten uit de vrouwelijke populatie. Hoe oneerlijk is dat? En is er een oorzaak voor? Even lekker inwrijven. 



Supersnelle benen

 Waarom loopt Sifan - en andere lopers met roots in Ethiopie of Kenia - zo hard? Het heeft te maken met hun lange scheenbenen. Kijk maar naar de foto. De kuitspieren zitten ook hoger. Daardoor is de achterzwaai korter en dat kost minder kracht. 

Sport selecteert op de beste genen. Eerlijk is dat niet. 



vrijdag 16 augustus 2024

Leuker kan ik het niet maken

 Ik heb altijd wel gedacht dat hoogtetraining slecht was voor je geslachtschromosomen. 



Rowling: je toekomst verknallen

 JK Rowling vierde hoogtij als schrijfster van de Harry Potter serie. Ze werd invloedrijk en dan gaat het regelmatig mis. Dan komen er allerlei opinies uit haar pen die soms leuk zijn maar soms grote onzin. Ze doet namelijk weinig onderzoek naar kwesties waar ze een mening over heeft. Dat is niet ongewoon natuurlijk, maar een beetje dom als je zo beroemd bent. 

Haar grootste misser was het ontkennen van nazivervolging van transgenders. Dan kom je al snel in beeld als holocaustontkenner. En komen er op je cv allerlei controversies te staan. Ze is nu ongeveer even beroemd om haar meningen die ze te pas en te onpas geeft. Eigenlijk hobbelt ze gewoon mee met de kleinburgerlijke meute. Hit and run. 

Nu spreekt ze over een man die vrouwen in de boksring in elkaar slaat. Nou ja, als je ergens in elkaar geslagen wilt worden is het wel de boksring. Dan moet je niet gaan janken als je klappen krijgt. Deze zaak gaat uitmonden in schadevergoeding door X aan Imane Khelif. Inmiddels heeft Rowlings’ wapenbroeder Elon Musk zich aangesloten bij Trump. De laatste zegt dat er geen mannen meer mee zullen doen in sport als hij president wordt. Maar een president gaat niet over internationale sportregels. 

Rowling gaat haar mening niet veranderen. Daar zal ze te koppig voor zijn. En zo zal ze de geschiedenis ingaan als de omstreden schrijfster van de Harry Potter serie. 

donderdag 15 augustus 2024

De zaak Khelif voor Franse rechter

 Rechtspraak is lastig als het grenzen overschrijdt. De zaak die de bokser Khelif voor de rechter brengt overschrijdt nationale Franse grenzen omdat een Amerikaan (Musk) en een Britse (Rowling) zijn aangeklaagd. Een uitspraak van een Franse rechter zal weinig juridische gevolgen hebben voor beiden. Hoewel het platform X ook in Frankrijk actief is. Daarop kan een Franse rechter ingrijpen

Maar er is wel zoiets als Mutual Legal Assistance waarbij buitenlanden gevraagd kan worden om mee te werken bij het vergaren van informatie. Zo zou dus een Britse rechter Rowling kunnen dagen om uitleg te komen geven. Ze zou daar dus in verlegenheid gebracht kunnen worden, omdat ze vrijwel zeker niet hard kan maken wat ze schrijft: “Khelif is een man die er genoegen in schept vrouwen in elkaar te slaan.” 

Het is een interessante casus. Ook Caster Semenya heeft haar klachten bij diverse rechtbanken neergelegd. 

Helen Stephens ook geen man

 De achterklap over vrouwen in de sport is niet van deze tijd. In 1936 riepen atleten en pers op om Helen Stephen op te roepen voor een gender test. Stephens had zowel de 100 als de 200 meter gewonnen op de spelen van Berlijn. 

Stephen kwam door de test en behield haar gouden medailles. 



woensdag 14 augustus 2024

JK Rowling over Khelif

 Steeds vaker maken beroemde mensen als Rowling, Musk en Trump gebruik van sociale media om ongefundeerde oordelen te geven. Zo twitterde Rowling dat ‘khelif een man is die genoot van in elkaar slaan van vrouwen’ Dat zijn zelfs twee oordelen in één zin. 

Wat bezielt Rowling om dit te twitteren? Loopt dat mens de hele dag gefrustreerd rond om om zich heen te slaan bij elk onwelgevallig nieuwsfeit? Moet zij niet in therapie? Misschien bij een kinderpsycholoog die haar leert tot tien te tellen? 

dinsdag 13 augustus 2024

Van Dillema tot Khelif

Het begon niet met Foekje Dillema en zal ook niet eindigen bij Khelif. Al in 1936 wilde het IOC verplichte geslachtstesten laten uitvoeren. Op individuele basis gebeurde dit al. Pas na de oorlog werd het binnen de atletiek verplicht. Het IOC volgde in de jaren 50 toen er een eenvoudige laboratoriumtest kwam. 

De verplichting is al een paar keer losgelaten, maar het recht om te testen behoudt het IOC. Khelif zal niet de laatste zijn. Er zullen vrouwen zijn die hun testosteronwaarde omlaag moeten brengen, als die te hoog is. Het is een maatregel voor de bühne, want veel gevolgen voor de prestaties heeft dat niet. 




maandag 12 augustus 2024

Gaby Odiele XY vrouw

 Soms moet je het zien om het te geloven. Supermodel Anna Gaby Odiele heeft XY chromosomen. 




zondag 11 augustus 2024

Khelif: het scenario

 Het meest waarschijnlijke scenario is dat de bokser Imane Khelif haar testosteron-niveau kunstmatig heeft teruggebracht binnen de vrouwelijke range. Concreter: ze heeft testosteron-blokkers gebruikt om in die range te komen. Als we Caster Semenya als richtinggevend nemen zou het dan gaan om minder dan 5 nanomol testosteron per liter bloed. 

George Carzola is biomedisch hoogleraar in Bordeaux en hij heeft de manager van Khelif  begeleid na Khelif‘s schorsing door de boksfederatie. Carzola heeft de assistentie ingeroepen van een endocrinoloog in Parijs. Carzola vertelde na het onderzoek: “er is een probleem met haar hormonen en chromosomen, maar ze is een vrouw”. Bron magazine Le Point. 

Vertaald: ze heeft zowel XX als XY chromosomen met verhoogd testosteron, maar is uiterlijk een vrouw (mijn vertaling)

Vervolgens is in Algerije haar testosteron-niveau omlaag gebracht om weer toegang te krijgen tot internationale wedstrijden. Die optie had Semenya ook, maar zij weigerde mee te werken. 

Nu heb je weinig controle op de behandeling in Algerije, maar het is het beste scenario. En met de kans op controles op haar bloedwaarde na een internationale wedstrijd, lijkt het me zeer waarschijnlijk dat ze haar waardes heeft aangepast. De T-waarde kun je objectief vaststellen en controleren.

Dan zou ze dus terecht (volgens de regels) toegang hebben gekregen tot de Olympische Spelen. Ik neem aan gezien de stelligheid van het IOC dat deze organisatie haar biologisch paspoort heeft ingezien. Daar zijn dit soort waardes in opgenomen. Het IOC wist wat er speelde, maar kon dit gezien medisch geheim niet publiceren. 

Wat een man of vrouw is, kun je wetenschappelijk niet definiëren. Er zijn veel pogingen gedaan maar altijd gestrand. Je kunt wel chromosomen (genotype) de hormonen en het uiterlijk beschrijven (het fenotype). 

Het genotype van Khelif is een mozaïek van cellen met geslachtschromosomen XX en cellen XY. Deze cellen zijn als het ware als een mozaïek verdeeld over haar lichaam. Deze combinatie leidt tot een atypische geslachtsontwikkeling (disorder of sexual development: DSD) 

Haar uiterlijk is vrouwelijk en haar testosteronwaarde wordt  kunstmatig verlaagd zolang ze als bokser blijft sporten. Haar natuurlijke waardes liggen tussen de vrouwelijke en mannelijke gemiddelden. 

Mijn nieuwe wachtwoord

 


Baanwielrenners

 Dat zijn geen mensen maar robots uit een futuristische strip. Daarom vind ik er niks aan. 



Vooruitgang 1924 2024

 Ondanks alle verbeteringen is de sprinter er nog geen seconde op vooruitgegaan: spikes, startblokken, voeding, training, baan materiaal 



“Een transvrouw is geen echte vrouw”

 Caitlyn Jenner die een volledige transitie doormaakte van sportman naar vrouw zegt: transvrouw is geen echte vrouw. Ze doelt hiermee op de deelname van transgenders in de sportcompetitie bij de vrouwen. “Als je na je puberteit de transitie doormaakte, mag je geen medailles van vrouwen afsnoepen.”

Opmerkelijk dat deze uitspraak uit een onverdachte hoek komt. Jenner weet dat ze veel sterker is dan geboren vrouwen, ze slaat haar golfbal veel verder weg. 

Tegenwoordig worden transvrouwen steeds meer geweerd in de competitie. Volgens mij doet er dit jaar niet één mee op de Spelen. In Tokyo was er nog een trans gewichtheffer. Ik vind dat interseksen wel toegelaten moeten worden, maar transvrouwen die als man de puberteit doormaakten zullen moeten accepteren dat niet alles mogelijk is. 



zaterdag 10 augustus 2024

Nonbinair op de Spelen

 De Amerikaanse Raven Saunders is nonbinair en wil met they them aangesproken worden. Ze doet mee bij de vrouwen bij het kogelstoten. En ze draagt vaak een masker. 

Waarom doet ze niet mee bij de mannen? Eenvoudig antwoord: dat redt ze nooit. Die stoten veel verder. In sport kun je niet nonbinair zijn. Een nonbinaire maar biologische man, mag niet meedoen bij de vrouwen die categorie is namelijk afgeschermd. Ook transvrouwen mogen vrijwel nooit meedoen bij de vrouwen.

Een categorie voor nonbinaire sporters, zou dat wat zijn? Je zou een soort handicaprace kunnen houden waarbij je persoonlijk record bepaalt waar je start. Je kunt met voorgift starten zoals dat heet. De langszaamste lopers krijgen een voorsprong bij de start. Dat geeft een eerlijke verdeling. Goed idee? 




Raven Sounders


De laatste wedstrijd?

 Khelif won goud, krijgt een enorm geldbedrag van de Algerijnse regering. Maar dit was mogelijk de laatste bokswedstrijd op de Olympiade.

De boks-associatie IBA staat onder invloed van Poetin. De organisatie is corrupt. De persconferentie die ze gaven over Khelif was een lachwekkende vertoning door leugens en gebrek aan kennis. En een nieuwe organisatie wil maar niet van de grond komen. En zo gaat het boksen teloor. 



Van harte gefeliciteerd!  


donderdag 8 augustus 2024

Child free

 Een filmpje op het reuze vermakelijke tiktok waarin vrouw uitlegt waarom ze abortus ondergaat. “Because my husband and I are child free”. Dot is het hoogtepunt van de woke-gekte. Het is gewoon een cirkel redenering. Maar zij doet alsof het een state of being is.

Waarom vorm je een paar als je geen kind wilt? Dan kan je evengoed een kwartet vormen. Waarom wil je dat je partner niet vreemd gaat bijvoorbeeld? “Omdat we van elkaar houden?” Dat is een truc van de natuur. Het doel van het leven is overleven en voortplanten. Dat is de essentie. Meer is er niet. 



Nog een gebaar

 Congolese bokster maakt gebaar tegen de kindermoorden in haar land. 



woensdag 7 augustus 2024

Khelif heeft er drie

 Een van de tegenstanders van de veel besproken imane Khelif maakt het gebaar van de X. Iedereen heeft een X chromosoom omdat cellen zonder X afsterven. 

Wilde de tegenstander aangeven dat zij twee X chromosomen heeft. Bad luck want Khelif heeft er drie! Zowel cellen XX als cellen XY.





dinsdag 6 augustus 2024

Khelif is een tweeling

 Als je je wilt voorstellen hoe Khelif biologisch in elkaar steekt, kun je je haar het beste zien als een tweeling van man en vrouw. De perfecte siamese tweeling. 

Mogelijk is het ook zo begonnen als twee embryo’s die samengroeiden tot één persoon. Maar doorgaans gaat het om foutjes in de eerste celdelingen waaruit cellen xx en cellen xy ontstaan. Dat gooit de geslachtsontwikkeling volledig door elkaar. Een beetje van alles. Vlees noch vis. 

Dan moet je naar andere dan biologische kenmerken kijken om haar in te delen in de competitie. Is ze aangegeven als meisje, opgegroeid als meisje, wat is de t-waarde in haar bloed. Moet ze maatregelen nemen? 

Translocatie van sry gen

Ik wil het je niet al te moeilijk maken, maar het komt voor dat een stukje van het Y-chromosoom met een X-chromosoom mee verhuist bij de celdeling. Het gen waar het hier om gaat heet het SRY-gen. Dit gen codeert voor testikels. Dan ben je een XXsry vrouw.

Het kan dus wel degelijk dat een vrouw geen eierstokken heeft maar testikels.

Dit heet translocatie en komt voor omdat genen plakkerig materiaal zijn. Het is zeldzaam.

Het syndroom heet voor de volledigheid het De La Chapelle syndroom. Een vrouw met ballen.

Khelif roept op tot Olympisch gedachtengoed


De Algerijnse bokster Khelif die wereldwijd hard aangevallen is, roept op met elkaar om te gaan in de bedoeling van het Olympisch charter. Stop bullying!

https://vm.tiktok.com/ZIJnodL7v/

maandag 5 augustus 2024

IBA press conference on Khelif

Boks Bond over Khelif 

Ik heb nog nooit zo gelachen om een dokter achter de tafel. Een een Griekse arts die totaal niet wist waarover hij sprak. De vragen uit de zaal waren dan ook hoeveel geld hij van Gazprom kreeg. Vervolgens kwam een Russische deskundige aan het woord die vanuit de bijbel uitlegde wat man en vrouw was. Het was soms totale chaos. Duidelijk werd helemaal niets behalve dat er bloedwaarden zijn gemeten. 

 I have have never laughed so much at a Greek doctor behind the table of the International Boxing Association press conference. A doctor who didn't know what he was talking about at all. So the questions from the press - who were looking in astonisment - were how much money he received from Gazprom. Then a Russian expert spoke who explained from the Bible what man and woman were. It was total chaos at times. Nothing became clear at all except that blood values were measured.



Tiktok: biologie is haatzaaiend

 Een opmerking van mij bij een tiktok filmpje van een arts wordt gedeactiveerd omdat het haatzaaiend is. Wat er staat is genetische informatie over de bokser Khelif. 



Ze zijn tiktok

zondag 4 augustus 2024

Androgeen ongevoelig

 Er is nog een tweede optie van een vrouw met een y-chomosoom, maar niet erg waarschijnlijk voor een bokser. Die optie is: ongevoelig voor testosteron. Het is er wel maar het doet niets of weinig. 

Wat is het? Ook deze aandoening begint met een bevruchting met een Y chromosoom. Cel XY moet een jongen worden. Maar de receptor die testosteron in de cel moet toelaten is kapot. De sleutel om de cel te openen is er, maar het slot is kapot. Testosteron komt niet binnen. 

De ontwikkeling tot man kan dan niet plaatsvinden. Je blijft zoals je was als foetus lijkend op een meisje: vagina, clitoris later borsten. Maar toch testikels en geen eierstokken. De testikels dalen niet in. Ze geven testosteron af, maar het lichaam kan er niks mee. Genetisch ben je een man, uiterlijk een vrouw. Je komt niet door de geslachtstest. 

Je kunt geheel of deels ongevoelig zijn voor testosteron. Deze conditie ligt niet zo voor de hand bij een bokser die kracht moet halen uit zijn spieren. Je ziet het eerder bij een zwemmer of atlete. Je bent wat langer, hebt langere ledematen. 

Wat merk je ervan? Je maakt geen puberteit door. Je wordt niet ongesteld. Je bent onvruchtbaar. 

Deze vrouwen mogen sowieso meedoen met de Olympische Spelen. De geslachtstest laat weliswaar zien dat je genetisch man bent XY, maar je hebt geen oneerlijk voordeel van testosteron. Je mag door bij de vrouwen. 

Hoe word je intersekse!

 Je eerste cel heeft een x en een y geslachtschromosoom. Deze cel gaat dan delen om verder uit te groeien. Alle chromosomen maken een kopie van zichzelf. Het originele chromosoom en zijn kopie zitten daarna op één punt nog aan elkaar vast (zie plaatje)

Draden trekken de chromosomen op dat raakpunt uit elkaar naar hun nieuwe cel. Dan heb je twee cellen. Maar soms gaat dat splitsen niet goed en blijft de kopie bij zijn origineel in de cel. Je hebt dan een cel xxy, met drie geslachtschromosomen. De andere cel sterft af. 

Als het meerdere keren fout gaat hou je twee cellen xx en xy over. Omdat die cellen het meest stabiel zijn. En dan ben je intersekse met naast elkaar xx en xy cellen. Verdeeld over je lichaam. Daarom heet het een mozaïek  in genetische termen ben je 46XX/46XY. 


2 chromosomen aan elkaar vast



 

Is she even a human being?



zaterdag 3 augustus 2024

Portret of a boxer as a young girl

 


Dillema wel Khelif niet

 Zelfs de discussie over twee intersekse sporters is een gevecht om een Nederlandse medaille. Foekje Dillema is een vrouw, onze Foekje; Imane Khelif is een man. 

Toen ze beiden op de wereld kwamen zei de vroedvrouw: het is een meisje. Geslaagd voor de eerste geslachtstest. Ze groeiden op als meisje, gingen sporten bij de vrouwen. 

Niet zij, maar de omgeving ging twijfelen. Wat doet zij bij de vrouwen? Je ziet toch wel dat dat een man is! 

Beiden hebben dsd. Disorder of sex development. Dat begon al negen maanden voor hun geboorte. Hun eerste cellen gingen verkeerd delen. Chromosomen bleven aan elkaar plakken. Ze kregen uiteindelijk twee soorten cellen de ene xx de ander xy. Naast elkaar. Dat had gevolgen voor hun geslachtsontwikkeling die ontwikkeling bleef als het ware stilstaan. Geen baarmoeder, geen penis, de geslachtsklieren ontwikkelden zich niet. Een vagina, maar geen ingang. Enzovoorts. Misfits, maar uiterlijk een meisje. 

Hoe schokkend is het dan als mensen je ineens een ander geslacht toekennen? Dat ze je ten diepste beledigen. ‘Je bent een vent’ roepen ze, maar dat is je volkomen vreemd. Je plast als een meisje. 

Laat deze vrouwen in hun waarde. Laat ze sporten bij de vrouwen! 



Nieuwsuur door de bocht

Je bent Anne Mae van Tilburg, je studeerde af bij de LOI.  Je mag een item maken over de Algerijnse bokster Imane Kheilif. Je laat mensen van het IOC aan het woord over haar die zeggen dat ze geen transgender is en vrouw is en anderen die zeggen dat sport altijd oneerlijk is. En dan flikker je als maker van het item alles overboord met de opmerking: “Het IOC baseert zich alleen maar op haar paspoort.”

Dan ben je een journalist uit het jaar 0. Dan moet je voortaan de toiletten schoonmaken. Waar bemoei je je mee? Waarom maak je een item als je het zelf beter weet? 


Kun je sport eerlijk maken?

 Nee. Het is vechten tegen de bierkaai. Sport is per definiëren oneerlijk en dat is maar goed ook: er moet iemand winnen. 

Er zijn zoveel factoren die een rol spelen en die zijn vrij willekeurig verdeeld over de mensheid je kunt denken aan lichaamslengte, spiervezels, symmetrie, geslacht, geld, voeding, hormonen, botdichtheid, armlengte, zuurstofopname, trainings faciliteiten, coaching, weerbaarheid, opvoeding, spelinzicht, aandoeningen

Aandoeningen? De zwemmer Michael Phelps heeft het syndroom van Marfan. Lange armen en benen. Niet te verslaan. Is dat oneerlijk? 

Bij het IOC is iedereen welkom




donderdag 1 augustus 2024

Het IOC heeft gelijk

 De veelbesproken boksers op de Spelen zijn volgens het IOC geen transgenders. Dat is correct. Ze zijn intersekse. 

Een deel van hun lichaamscellen heeft geslachtschromosoom xy (man) een ander deel xx (vrouw). Dat betekent dat ze uiterlijk als meisje zijn geboren. De Y chromosomen hadden te weinig invloed om geheel tot jongen uit te groeien. 

Het testosteronniveau is doorgaans rond de 6 nanomol dat ligt tussen vrouwen en mannen in. Vrouwen hebben gemiddeld 2 nanomol, mannen gemiddeld 12 nanomol per liter bloed. In de mannencompetitie hebben ze echt niks te zoeken. 

Intersekse personen leken bij hun geboorte een meisje en worden als de conditie niet bekend is als meisje opgevoed. 

Postnatale abortus

 Amerikanen geloven de gekste dingen. Deze mensen denken dat de staat California toestaat dat baby’s tot vier weken na hun geboorte gedood mogen worden. Als het ware abortus tot vier weken na de geboorte. 

Amerika nadert langzaam de culturele afgrond dankzij stupiditeit. Dit is ‘gevaarlijke pseudo-kennis’. Ter vergelijking geloofden Polen zelfs na de oorlog nog dat Joden matzes bakten van Poolse kinderen. In 1947 werden nog 50 Joden daar over de kling gehaald daarom. Er was een Pools kind zoekgeraakt dat later gewoon bleek te spelen in een park. 



Transgender op de Spelen

 Dat mag sinds 2021. Het IOC heeft alle eisen laten vallen: geen chirurgie of testosteronblokkers meer. Waarom zijn er dan toch transgenders en intersekse atleten geweigerd?

Dat zit zo: het is aan de internationale sportbonden om zelf regels te bepalen  zij kiezen de atleten uit. En zo kom je in een woud van reglementen terecht. 

De ene bond eist bijvoorbeeld een transitie voor het twaalfde jaar. De andere een limiet aan het testosteronniveau. De volgende laat alle transgenders toe. Bij het wielrennen is er een open categorie voor iedereen 

De meeste sportbonden hebben regels voor transgenders en interseksen. En zo komen er vrijwel geen transgenders oo de Spelen.