Geslacht is een spectrum met aan de uiteinden man en vrouw. Biologie. Daartussen in bevinden zich allerlei andere mensen. Ik heb het niet over gender, maar over het fysieke geslacht.
Precies halverwege het spectrum bevinden zich interseksen met twee verschillende paren chromosomen: XX en XY. De ene lichaamscel is XX de andere XY. Een vrouwelijke lever, een mannelijk hart …. Dat kan. Links een eierstok, rechts een testikel.
1 op de 700 mannen heeft in al de cellen XXY. Er zijn mensen met XY die vrouwelijk fotomodel zijn. Mooie huid, geen lichaamsbeharing. Ze zijn ongevoelig voor testosteron. Er zijn XX mensen die uiterlijk een man zijn. Per ongeluk is er een mannelijk gen meegekomen in de eerste bevruchte eicel.
Er zijn embryo’s die aan elkaar gaan plakken en samen één persoon worden. Een jongen en een meisje. De perfecte siamese tweeling.
En sport probeert al deze mensen in twee verschillende kleedkamers te proppen: dames en heren. En dat lukt dus niet altijd, terwijl sommigen gewoon heel hard kunnen lopen. We vinden de competitie oneerlijk, maar de atleet speelt niet vals, niet valser dan anderen met een genetisch foutje.
Of een aandoening, zoals vrouwen met een hoge testosteronspiegel (pcos). Mannen die vrouwen lijken omdat hun geslachtsdeel naar binnen is gegroeid ipv naar buiten.
En al deze mensen vinden we terug in de geschiedenis van de topsport. Er is zelfs een sporter die eerst bij de vrouwen meedeed, en later bij de mannen. Zonder vals te spelen: erica/eric Schinegger.
Geslachtskeuringen zijn soms erg ingewikkeld en ingrijpend omdat sporters zelf niets van hun medische conditie afwisten. Ze komen als vrouw en gaan als man. Bij wijze van spreken. Caster Semenya bijvoorbeeld: ze ging als vrouw naar de wk in Berlijn, hoewel de Zuid Afrikaanse bond al wist dat er iets niet klopte. Ze kwam als jong meisje in een carroussel terecht. Vreselijk. En alle medische informatie stond al snel in alle kranten.
Er zijn vrouwen waarvan buitenstaanders zeker zeggen te weten dat het mannen zijn. De gezusters Press bijvoorbeeld. Nu nog hebben mensen het over de gebroeders Press. Een stigma waarvan je nooit meer afkomt.